Вже восени ВР може розглянути закон щодо нацменшин / фото УНІАН

Восени на розгляд Верховної Ради буде винесено законопроект про права національних меншин, в тому числі й мовні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це представник президента у Конституційному суді України Федір Веніславський повідомив під час засідання Верхньої палати КС, де розглядається подання щодо конституційності закону про функціонування української мови як державної.

Він повідомив, що на базі Міністерства культури та інформаційної політики за участю представників Директорату з внутрішньої та гуманітарної політики Офісу президента та народних депутатів працює робоча група, яка розробляє законопроект про національні меншини, що комплексно регламентуватиме правовий статус національних меншин, в тому числі і їхні мовні права.

Відео дня

Читайте такожЗаради Угорщини: на Закарпатті хочуть створити Берегівський район - експерти б'ють на сполох

За словами Веніславського, колеги повідомили, що стосовно цих питань невдовзі будуть організовано публічні дискусії.

Він висловив думку, що восени законопроект буде внесений на розгляд Верховної Ради.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". 16 липня він набув чинності.

21 червня 2019 року до Конституційного суду надійшло подання 51 народного депутата щодо конституційності закону. Більшість авторів подання були членами фракції "Опозиційний блок" у Верховній Раді попереднього скликання. Автори подання стверджують, що закон не відповідає ряду положень Конституції, оскільки, на їх переконання, спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин, дискримінацію громадян за мовними ознаками. Також народні депутати вважають, що законом порушено низку конституційних прав громадян.

Крім того, депутати переконані, що закон ухвалено з порушенням конституційної процедури розгляду та ухвалення законів.

Більшість експертів надали до Конституційного суду висновки, у яких вказують, що закон про функціонування української мови не є дискримінаційним щодо національних меншин.

7 липня на засіданні КС з розгляду подання представник президента у КС Федір Веніславський заявив, що президент Володимир Зеленський вважає, що підстав для визнання неконституційним закону про функціонування української мови як державної немає. Також Веніславський зазначив, що Верховна Рада має ухвалити окремий закон щодо використання російської та інших мов національних меншин.