У Києві на будинку Національної спілки журналістів відкрили меморіальну дошку журналісту Георгію Гонгадзе.

Відео дня

Читайте також20 років з дня вбивства Георгія Гонгадзе: головні факти про резонансну справу (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, на дошці написано: «Визначний журналіст, громадський діяч, засновник та головний редактор першого в Україні інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе. За свою професійну діяльність був викрадений та вбитий 16 вересня 2000 року».

На церемонії відкриття голова НСЖУ Сергій Томіленко зауважив, що доля Георгія Гонгадзе є свідченням того, наскільки професія журналіста є небезпечною в Україні.

«Щороку десятками вимірюється кількість інцидентів фізичної агресії щодо журналістів. З початку цього року ми визначили 49 інцидентів фізичної агресії: журналістів б’ють, пошкоджують камери, намагаються перешкодити їхній роботі. На жаль, і після 2000 року є смерті журналістів. Ми маємо пам’ятати імена наших колег, які трагічно загинули. Це Ігор Александров, Павло Шеремет, Вадим Комаров, якого минулого року забили до смерті у Черкасах, Василь Сергієнко, Борис Дерев’янко, головний редактор «Вечірньої Одеси», якого розстріляли в Одесі», - сказав голова НСЖУ.

Томіленко додав, що сьогодні в Україні розпочинається тиждень пам’яті за загиблими журналістами. Так, у столиці в рамках заходів відкрили меморіальну дошку журналісту Георгію Гонгадзе.

За словами Томіленка, пам’ятні акції відбудуться в кожному регіоні, «щоб імена наших колег жили та щоб в суспільстві продовжувалося шанобливе ставлення до журналістів, які ризикують життям, борючись з несправедливістю».

Своєю чергою, головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва зауважила, що на сьогодні молоде покоління не знає, ким був Георгій Гонгадзе, попри те, що на честь журналіста названо вулицю у столиці.

«Напередодні роковин загибелі Георгія ми запитали у підлітків, у студентів Інституту журналістики, у перехожих на вулиці Інститутській, що вони знають про Георгія Гонгадзе. І ось відповіді підлітків, які живуть і навчаються у школі на проспекті Гонгадзе: «Він — грузин, він — футболіст київського «Динамо», він — Герой Небесної сотні, він — пам’ятник у сквері неподалік мого дому, він підняв прапор над Рейхстагом»

Мусаєва додала, що тоді вона була 13-річна дівчинка, яка жила у Криму і погано розуміла, що відбувається в Україні.

«Але я хочу, щоб сьогодні ми повернулися у 2000-і та зрозуміли, наскільки велику ціну заплатив Георгій за зміни в Україні. Тоді була цензура, ера «темників». Георгію не дозволяли влаштовуватися на роботу, його ніде не брали журналістом, бо він був у чорному списку, і він зробив своє видання. І дуже погано, що у нас коротка пам’ять, що підлітки з проспекту Гонгадзе не можуть сказати, хто такий Георгій. Але у мене є велике сподівання: якщо підліток, чи будь-яка людина, що не знала про Георгія, проходитимуть повз, вони, можливо, прочитають і про щось замисляться», - сподівається головний редактор «Української правди».

Вбивство Георгія Гонгадзе

  • Засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області виявили тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. Останки черепа, які за заявою Генпрокуратури належать Гонгадзе, було знайдено 2009 року на Київщині.
  • 15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України - Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на строк від 12 до 13 років.
  • У січні 2013 року до довічного ув'язнення за вбивство журналіста було засуджено колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС, генерала Олексія Пукача.
  • Журналіста поховали 22 березня 2016 року в Києві на території церкви Миколи Набережного.
  • Замовники вбивства досі не встановлені.