Як відомо, з 23 квітня в підрозділах паспортного сервісу за кордоном призупинено видачу та оформлення документів для українських чоловіків призовного віку. Скоріш за все, технічні проблеми припиняться 18 травня – в дату набрання чинності пакету поправок до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Закону України "Про правовий режим воєнного стану". Це означає, що українці призовного віку, щоби оформити паспорт громадянина України та паспорт громадянина України для виїзду за кордон, повинні будуть предʼявити актуальні військово-облікові документи. І це стосуватиметься як підрозділів ДП "Документ" за кордоном, так і консульств України.

Незгодні з таким рішенням вже "штурмують" дипустанови України в Європі, і заявляють, що воно не просто підштовхнуло частину українців до думки більше не повертатися на Батьківщину, а й змусило замислитись про відмову від українського громадянства.

Варто зазначити, що для чоловіків призовного віку вихід із громадянства означає:

Відео дня
  • відсутність військового обовʼязку перед державою. Відповідно до п.6 ст.1 та п.2 ст.2 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" військовий обов'язок є повністю добровільним для іноземців та осіб без громадянства і не поширюється на них;
  • незалежність від обмежень на оформлення будь-яких документів;
  • можливість вільного пересування через український кордон (за умови безвізу України з країною нового громадянства);
  • можливість отримати громадянство країн, які зобовʼязують відмовитися від попереднього, зокрема Іспанії;
  • можливість/обовʼязок вступу до іноземної армії. Фактичний військовий призов зберігся і донині в Норвегії, Туреччині, Австрії, Швейцарії, а також, де-юре, існує в Німеччині, Нідерландах та планується його поновлення в Польщі.

Водночас втрата українського громадянства означає втрату і певних можливостей, зокрема:

  • права на зайняття деяких посад, зокрема судді чи держслужбовця;
  • права на участь у будь-яких типах виборів та референдумів;
  • права власності на землі сільськогосподарського призначення (відповідно ч.1 ст.130 Земельного кодексу України іноземці та особи без громадянства не можуть набувати права власності на землі сільськогосподарського призначення).

Звісно, багато держав дозволяють мати два громадянства і не відмовлятися від первісного, зокрема Польща, Німеччина, Хорватія та більшість країн ЄС. Але це не звільняє українців від виконання обов’язків перед Україною, адже в Україні діє принцип єдиного громадянства. Тобто, особа, яка має два або більше громадянств одночасно з українським, буде вважатися громадянином України. Таким чином, для чоловіків призовного віку продовжить діяти військовий обов’язок. А от вихід з українського громадянства дозволить повністю позбутися статусу військовозобов’язаного.

Згідно з законом "Про громадянство України", підставами припинення громадянства України є:

  • вихід з громадянства України;
  • втрата громадянства України;
  • інші підстави, передбачені міжнародними договорами України.

Вихід з громадянства України є добровільною процедурою, яка проводиться за ініціативою особи. Він можливий для тих, хто має дозвіл на постійне проживання за кордоном, а також для їх дітей.

Але для того, щоби вийти з громадянства України, потрібне одночасне виконання таких умов:

  • Особа вже набула громадянство іншої держави (зазвичай підтверджується наявністю паспорта іншої держави) АБО отримала від іншої держави документ про те, що вона набуде її громадянство, якщо вийде з громадянства України (наприклад, довідка від уповноважених органів такої держави).
  • Особі НЕ повідомлялася підозра у вчиненні кримінального правопорушення.
  • Щодо особи НЕ ухвалено обвинувальний вирок суду в Україні, що підлягає  виконанню.

Далі процес виходу з громадянства України проходить в таких етапах:

  • оформлення дозволу на постійне проживання закордоном в консульстві (являє собою відмітку в закордонному паспорті "Оформлено виїзд на постійне проживання"), орієнтовно даний етап займає 6-7 місяців;
  • подання заяви разом із паспортом іноземної держави/підтвердженням набуття громадянства іноземної держави та іншими документами;
  • отримання довідки з консульства про припинення громадянства на основі рішення Президента України.

Детальні вимоги до подання документів на вихід із громадянства слід вивчити на сайті консульства у країні проживання. Адже деякі документи, зокрема паспорт іноземної держави, при поданні заяви на вихід із громадянства, мають бути перекладені українською та апостильовані. Також варто мати на увазі, що деякі консульства, наприклад, Генеральне консульство України в Нью-Йорку, мають вимогу, щоби закордонний паспорт діяв ще принаймні рік на момент подання заяви...

Весь процес розгляду заяви про вихід із громадянства може займати, щонайменше, один рік. І при цьому для проходження усіх процедур потрібно звертатися в консульства (тобто, отримувати консульські послуги, які наразі не надаються).

Анастасія Барданова, молодша юристка ЮК Stron