В Україні повістки почали вручати "під запис" / фото mil.in.ua

ТЦК почали масово застосовувати відеореєстратори під час вручення повісток. Адвокат Роман Сімутін у своєму YouTube-каналі пояснив, наскільки це законно та чи прийме суд відео як належний та допустимий доказ.

Правник стверджує, що використання боді-камер представниками ТЦК нічим не регламентовано, тобто незаконно. 

"Показник виграних мною справ на підставі неповноти відеозапису складає майже 70%, хоч мали би бути й усі 100%. Що робить поліція? Вирізає все, залишаючи запис на 2-3 хвилини, тобто лише фіксацію відмови від освідування або задування у драгер. А те, що з відео вирізано півгодини розмови, умовлянь, погроз – це ж дрібниця", - каже Сімутін.

Відео дня

Він не відкидає, що, наприклад, у суді ТЦК може надати вирізки з боді-камер, які просто підтвердять факт вручення повістки або відмови від її отримання.

Тож адвокат порадив, як діяти українцям у таких ситуаціях: витягувати свій телефон і вмикати відеозапис. 

"Одразу чекайте заперечень, що їх не можна знімати, вони військові і т. п. Але кумедність ситуації в тому, що вони не мають права здійснювати відеозйомку, бо діють у спосіб, не передбачений законом і формально дозвіл знімати повинні запитувати у вас. Тож ви вправі заборонити відеозйомку та послатися на незаконність застосування реєстраторів представниками ТЦК", - підсумував Сімутін.

Вручення повісток в Україні "на камеру"

Раніше в ОК "Південь" заявляли, що на призовників в Україні чекають нові правила видачі повісток - під запис боді-камер представників ТЦК. Це рішення ухвалили після того, як у мережу "зливали" скандальні відео, як чоловіків "скручують" чи тягнуть до авто.

У червні 2023 року військовослужбовці Чернігівського ТЦК одними з перших в Україні вийшли на щоденні патрулювання з боді-камерами.

Вас також можуть зацікавити новини: