Як відновлюють економіку на звільнених територіях: серія мотиваційних відеороликів від підприємців

Сьогодні бізнес України працює в у мовах серйозних викликів, ризиків та випробувань. Багато малих та середніх підприємств мають проблеми в кадровій політиці,  логістиці, каналах збуту. Підприємці навчилися бути гнучкими та змінили чимало підходів в бізнесі, аби втриматись на плаву.

Саме на основі цієї проблематики в Україні реалізовують національний проєкт "Відновлення економіки країни". Ця ініціатива є частиною Проєкту "Зміцнення громадської довіри в Україні" – UCBI, який підтримує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).  

Цей проєкт тривав п’ять місяців. За цей час відбулося три стаді-тури у Дніпрі, Чернігові та Сумах, де підприємці змогли наживо побачити приклади успішних підприємств у прифронтових регіонах та відвідати три галузеві конференції в сфері агрофуд, деревообробної галузі та крафтового виробництва, де було представлено учасникам можливості розвитку бізнесу в час війни.

Проєкт реалізувала команда ГО "Розвиток бізнес сектору України" разом з Чернігівською, Дніпропетровською та Сумською Торгово-промисловими палатами та ОВА цих регіонів. До заходу долучилися  учасники з дванадцяти прифронтових регіонів країни: представники МСБ, бізнес-об’єднань національного та регіонального рівнів, органів влади, міжнародних організацій та торгово-промислових палат, ділових медіа, громадських організацій. Також у заходах в рамках проєкту брали участь  представники Міністерства економіки, Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. Мета проєкту – підтримка малого та середнього підприємництва, а також допомога розвитку бізнесу на деокупованих територій.

Десятки підприємців з прифронтових та тилових областей країни об’єдналися, щоб поділитися досвідом та обговорити виклики, з якими довелося стикнутися у воєнний час.

Зокрема, на Сумщину з’їхалися крафтові виробники з дванадцяти регіонів країни. Вони відвідали кілька підприємств та мали змогу побачити, як виробляють батончики на основі сухофруктові, керамічний посуд, переробляють та консервують фрукти та овочі.

У промовідео учасники сумського стаді-туру розповіли, з якими викликами зіткнулися та як організовують роботу під час війни:

На Чернігівщині представники бізнесу збиралися на міжрегіональну подію в напрямі деревообробної галузі. Область втратила три тисячі робочих місць з початку повномасштабного вторгнення. На цей час, лише частина підприємців відновили роботу, деякі  – релокували бізнес на західну Україну.

Чернігівські підприємці поділилися думками, щодо відновлення економіки та підтримки бізнесу. Як налагодили роботу та з якими труднощами зіткнулися –  дивіться у промовідео:

На Дніпропетровщині стаді-тур об’єднав підприємців, що працюють в агропереробній сфері та сфері сільського господарства. Представники бізнесу поспілкувалися з колегами та відвідали компанію, що займається виготовленням пива, вирощування яблук преміум-класу, виготовлення ковбас та іншої м’ясної продукції.

Як пройшов стаді-тур та чому важливо підтримувати підприємців у промовідео розповідають представники бізнесу Дніпропетровщини:

Нагадаємо проєкт об’єднав понад 200 представників малого та середнього бізнесу з шести прифронтових регіонів. Саме завдяки цьому проєкту підприємці з різних куточків країни мають змогу взяти участь в стаді-турах у прифронтових регіонахУкраїни, побачити як там працює бізнес, налагодити контакти та співпрацю, а головне – знайти для себе нові можливості.