Сьогодні в Харківському національному університеті міського господарства відкрили оновлений і відреставрований музей академіка архітектури Олексія Бекетова, іменем якого названий виш.

Відео дня

«Даний проект був реалізований в тому числі і завдяки унікальній людині, яку ми дуже любимо в нашому університеті - Олександру Ярославському. З багатьма труднощами ми зіткнулися, в тому числі і з фінансовими. А він сказав: «Я дам гроші, а ви починайте роботу», - розповів про роль президента групи DCH та почесного доктора університету його ректор Володимир Бабаєв на церемонії відкриття Музею академіка архітектури Олексія Бекетова.

Завдяки участі Ярославського в рамках проекту в 2018-2020 роках проведено масштабні роботи з реконструкції та реставрації історичного простору особняка за адресою Куликівський спуск, 12. Ця будівля - пам'ятка архітектури XIX століття, де з 1930 року розміщується один із найбільших сучасних університетів.

Музейний комплекс отримав новий вишуканий експозиційний зал і приміщення для зберігання архівних фондів.

«Не дарма колись А.П. Чехов, будучи в Римі сказав, що Рим дуже схожий на Харків. Трохи поставив на місце римлян, при цьому з повагою сказав про Харків бекетівський. Тому сьогодні цей музейний комплекс, який зібрав кращі експонати колекції історії архітектури, є дуже важливим об'єктом для молоді, студентів, для всіх харків'ян. Велика подяка меценатам, які брали участь у створенні такого музею», - підкреслила присутня на заході Ніна Карпачова, перший уповноважений Верховної ради України з прав людини.

ХНУМГ ім. Бекетова - сучасний науково-освітній центр, де ведеться активна дослідницька і просвітницька діяльність. У 1990 році виш відкрив Музей академіка архітектури О.М. Бекетова, а з 2013 року Університет носить почесне ім'я видатного архітектора, тут дбайливо зберігають його особистий дар - бекетівську бібліотеку.

Як відомо, Олександр Ярославський удостоєний звання почесного доктора ХНУМГ.

Читайте такожЯрославський купив для Харківських Лікарень апарати "штучна легень" (фото)

У 2016 році завдяки його фінансовій підтримці на території вишу споруджений пам'ятник архітектору і педагогу, ім'я якого сьогодні носить Університет. А в Харківському національному університеті ім. Каразіна, де бізнесмен також є почесним доктором і членом наглядової ради, Ярославський профінансував встановлення пам'ятників видатним вченим, доля яких тісно пов'язана з вузом - лауреатам Нобелівської премії Іллі Мечникову, Льву Ландау, Саймону Кузнецю і класику української літератури Петру Гулаку-Артемовському.

Нагадаємо, що Олександру Ярославському рішеннями місцевої влади регіону присвоєно звання «почесний громадянин Харкова» та «почесний громадянин Харківської області». Він активно підтримує виші, зустрічається зі студентами, а в 2019 році на його запрошення в Харкові зі студентами поспілкувався засновник сервісу Alibaba і один з найбагатших людей світу Джек Ма.

Завдяки бізнесменові студенти, аспіранти та викладачі університету ім. Каразіна єдиними в Україні отримали можливість користуватися базою електронних публікацій найвідомішого в світі університетського видавництва Oxford University Press. Ярославський оплатив університету рідного міста підписку вартістю близько 1 млн гривень для доступу до англомовних наукових видань Оксфордського університету в сфері природничих наук, медицини, математики, гуманітарних і соціальних дисциплін, економіки та фінансів, юриспруденції найвідоміших учених світу.

У 2020 році Олександр Ярославський увійшов в ТОП-20 рейтингу найвпливовіших українців за версією «Новое время», а також в ТОП-10 найзаможніших українських бізнесменів за версією Forbes.