Розпочато розслідування 48 кримінальних правопорушень / Ілюстрація REUTERS

Поліція з початку року передала до суду 6 справ, пов'язаних з перешкоджанням журналістській діяльності.

Про це директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко заявив під час онлайн-дискусії Інституту масової інформації "Свобода преси. Український контекст".

Читайте такожУ справі про побиття журналістів суд оголосив перерву - клопотав прокурор

Відео дня

Захід відбувся напередодні Всесвітнього дня свободи ЗМІ, який відзначають сьогодні, 3 травня.

Учасники обговорили основні виклики, які стоять перед українською медіаспільнотою, в тому числі розслідування порушень прав журналістів.

Протягом першого кварталу 2021 року органами досудового розслідування Національної поліції розпочато розслідування 48 кримінальних правопорушень. Найбільше проваджень відкрили за ст.171 (перешкоджання журналістській діяльності) - 37, ще 11 - за ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) КК.

"Нагадаю, що стаття 171 КК віднесена до категорії кримінальних проступків, тобто неважких злочинів, відповідно передбачений полегшений механізм їх розслідування. Як тільки конфлікт закінчується тяжкими наслідками, псуванням майна журналістів, погрозами, заподіянням шкоди здоров'ю, кримінальний злочин перекваліфікують на більш важкий", - пояснив Шевченко.

Зокрема, у Харківській області за фактом перешкоджання розпочали сім проваджень, у Запорізькій та Києві - по п'ять, у Закарпатській та Одеській - по чотири, у Донецькій, Львівській та Херсонській - по три, у Полтавській, Хмельницькій та Чернігівській - по два, у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Черкаській областях та ГУ Нацполіції в АР Крим - по одному.

До суду в першому кварталі передано шість справ (три справи за цей рік, три за минулий рік), з них за ст.171 КК - п'ять (три в Києві та два в Одеській області), одна - за ст. 345-1 (у Житомирській області). Водночас поліція закрила 12 кримінальних проваджень з 48.

Захист прав журналістів в Україні

У листопаді 2019 року президент України Володимир Зеленський створив Раду з питань свободи слова та захисту журналістів.