Фото REUTERS

У 2020 IT-експорт України вперше став найбільшою категорією в експорті українських послуг та склав $5 млрд, перевищивши за обсягом валютної виручки експорт транспортних послуг, послуг з переробки матеріалів, експорт металургійної, хімічної та мінеральної продукції. Зрозуміло, що на фоні війни в Україні у 2022 році, обсяг виручки від транспортних послуг та багатьох інших статей експорту може значно просісти, враховуючи заблоковані порти, відсутнє авіасполучення та проблеми багатьох підприємств у зоні бойових дій. На цьому фоні значно виросте частка експортованих ІТ послуг.

Проте це навряд чи буде означати зростання виручки ІТ сфери. Якщо в лютому 2022 року експорт ІТ послуг з України досяг найвищого місячного показника, то вже у березні місячний експорт знизився у порівнянні з лютим. Це можна пояснити загальним шоком після початку війни та невизначеністю як в Україні, так і закордоном. Проте за понад 4 місяці війни початковий шок вже пройшов, більшість компаній встигли перелаштували свої бізнес-процеси та поступово повертаються до звичного життя. І, якщо порівняти з першим кварталом 2021 року, у першому кварталі 2022 року валютна виручка від експорту ІТ послуг зросла до 2 млрд дол. з 1.44 млрд дол.

Чого очікувати ІТ індустрії?

Зважаючи на стабільний тренд зростання валютної виручки від ІТ сфери, можна сподіватися, що та у 2-4 кварталах 2022 року можна буде побачити її зростання, і це послужить значною економічною підтримкою України. Асоціація ІТ Ukraine у своєму звіті підтверджує такі очікування. За їхніми даними, 77% ІТ-компаній змогли залучити нових клієнтів вже під час війни, а 56% бізнесів очікують цьогоріч на зростання на 5-30%. Тобто і в умовах війни ріст ІТ сфери в Україні відбувається, і компанії знаходять можливості залучати нових клієнтів.

Відео дня

З іншого боку існують прогнози, що просідання виручки ІТ сфери у 2022 може досягнути 44%. Така ж тенденція прослідковувалась на початку воєнного вторгнення рф у 2014. Проте як показала практика, для українського ІТ немає нічого неможливого. Вже за 2 роки галузь відновилась та показала значний ріст. Адже головне у ситуації, в якій наразі опинилися ІТ компанії не вивезти спеціалістів закордон, де вони змушені будуть платити податки у казну іншої країни. Основне завдання, яке наразі стоїть перед ІТ бізнесом - це максимально убезпечити фахівців зі сфери в Україні.

Бронь ІТ спеціалістів чи виїзд закордон?

Нещодавно dev.ua публікували статтю з інтерв’ю керівника компанії Simcorp. У розмові підіймалась тема так званого бронювання ІТ спеціалістів та можливості для них виїзду закордон для проведення робочих зустрічей. Як і вся ІТ індустрія, вони очікують на спеціальне рішення для ІТ спеціалістів від Міністерства цифрової інформації. Проте в ідеї, яку пропонує Мінцифри, змішуються два поняття.

Одне - бронювання ІТ спеціалістів від мобілізації в Україні. І для того, щоб убезпечити таких фахівців від відправлення на фронт, потрібна особлива процедура. Адже ІТ продовжує бути тією сферою, яка "годує" та наповнює бюджет країни під час війни. Програмісти можуть працювати з будь-якої точки. І благо в Україні є відносно безпечні місця, звідки можна працювати не відчуваючи на собі всіх жахів війни. Проте багато фахівців зі сфери ІТ справді були б раді гарантіям, що вони спокійно продовжуватимуть роботу і робитимуть те, що вміють, залучаючи валюту в країну.

Інший аспект - це можливість для ІТ спеціалістів виїзду закордон для укладення нових контрактів та підтримки особистого зв’язку з клієнтами. Проте якщо говорити про такі цілі та задачі, то вони стоять не стільки перед ІТ фахівцями, скільки перед керівниками ІТ компаній та менеджерами з розвитку бізнесу. І для цього не обов’язково вводити особливу процедуру. Адже представникам креативних індустрій, представникам компаній, які можуть продовжувати експорт продукції з України, теж потрібно підтримувати зв’язки із закордонними замовниками та клієнтами. І робоча процедура вже існує. 

Що насправді відбувається з клієнтами ІТ компаній?

З тієї ж статті на dev.ua зрозуміло, що можливість для спеціалістів виїхати за кордон існує і без ініціативи Мінцифри, і це підтверджував заступник міністра. Повертаючись до статті на dev.ua, керівник компанії зазначає, що він зміг поїхати закордон, вирішив всі свої справи та повернувся в Україну. Для чого тоді особлива процедура, крім піару та соціального резонансу?

Варто відзначити, що під час війни більшість компаній зберегли існуючих клієнтів та контракти. Більш ніж половина компаній зберегла 100% клієнтів, третина зберегла понад 90% контрактів, і лише 16% зберегли менше ніж 90% контрактів.

Замість того, щоб закликати владу по максимуму робити винятки фахівцям з ІТ сфери та голосно говорити про це, Мінцифри, українській владі та керівникам ІТ компаній варто зосередитися на тому, щоб чимшвидше перетворити Україну в як і раніше безпечне та комфортне місце для життя та роботи ІТ спеціалістів. Сюди ж варто віднести роботу представників ІТ бізнесу з закордонними клієнтами. Сюди ж необхідно віднести сумлінну роботу над кожним проєктом, щоб не словом, а ділом довести, що робота ІТ галузі України продовжується попри війну, а українці продовжують давати очікуваний результат. Але звісно це складніше, ніж просто "домовитися" з владою про чергову "абсолютно прозору" процедуру виїзду закордон для ІТ спеціалістів.

Зберегти ІТ спеціалістів в Україні

За понад 20 років розвитку ІТ сфери в Україні ІТ показувало стабільний приріст. Частково завдяки сприятливим умовам для ведення бізнесу. Частково завдяки невтручанню влади у процеси розвитку. Але в першу чергу, ІТ сфера - це люди та їх експертиза. І ось у цьому плані Україні максимально потрібно вберегти "мізки". Якщо країни як Індія приваблюють іноземні ІТ компанії завдяки кількості ІТ спеціалістів, то в Україну замовники приходили за високим рівнем розробок. У цій ситуації правильним підходом було б забезпечити ІТ спеціалістам бронювання від мобілізації, щоб вони могли продовжувати надавати свої послуги.

Таким чином ІТ спеціалісти продовжуватимуть підтримувати економіку країни без додаткових "костилів" у вигляді заохочення виїхати закордон і жити там, але домовленості про оплату податків в бюджет України. Як показує практика, якщо раніше ІТшники витрачали кошти в Україні, то з початку війни багато з них відправили свої сім’ї закордон, а тепер висилають гроші туди. А значить українська економіка втрачає. Мало того, як тільки у таких спеціалістів з’явиться можливість виїхати закордон, вони так і зроблять. Багато фахівців залишаться, розуміючи, що життя закордоном не буде настільки привабливим, як його малюють. Значно вищі податки, вищі витрати на життя, необхідність вливатися у нове оточення та локалізуватися, вивчати мову країни, в яку переїхав.

Цілком зрозуміла позиція ІТ компаній, які хвилюються про втрату прибутків і співробітників і намагаються для них створити можливості для виїзду закордон. Проте в ситуації, коли у країні війна, навряд чи варто створювати "окрему касту", яким дозволити все, а іншим не залишати вибору. Щобільше, спеціаліст, який виїде закордон і залишиться там, швидше за все з часом почне працювати напряму на іноземного замовника. А отже компанії, які лобіюють наразі законний виїзд спеціалістів, в результаті втратять співробітників.

Більш дієвим способом наразі є всебічна підтримка української армії та наближення перемоги країни. Багато компаній сплатили податки до бюджету наперед, щоб підтримати країну фінансово. Багато компаній долучалися і все ще долучаються до закупівлі засобів захисту та брали участь у волонтерських ініціативах. Багато компаній потурбувалися про те, щоб перевезти спеціалістів у безпечні регіони України. Продовжувати роботу у цьому напрямку - найкращий спосіб підвищити безпеку українців та убезпечити ІТ спеціалістів.