Андрей Павелко / ФФУ

Слідчі ФІФА і УЄФА взялися за високопоставленого чиновника у сфері футболу в Україні. Справа стосується мільйонів доларів на розвиток, виплачених українській національній федерації.

Про це пише Associated Press додаючи, що розслідування націлене проти члена виконавчого комітету УЄФА Андрія Павелка. Він співпрацює зі слідчими і заперечує будь-які порушення зі свого боку. Про це свідчить відповідь, яку він написав у комітет ФІФА з питань етики. Лист потрапив у громадський доступ після того, як був опублікований в Twitter автором одного з журналів у Швейцарії.

Читайте такожНазвав фінансову допомогу "фейком": Федерація футболу Києва звернулася до УЄФА через слова президента УАФ

Відео дня

"Я більш ніж радий тримати вас в курсі будь-яких подій в рамках розслідування УЄФА і проваджень швейцарського суду", - написав Павелко слідчому ФІФА Марії Клавдії Рохас в жовтні 2019 року.

У свою листі він зауважив, що листувався зі слідчими УЄФА з вересня 2018 року з метою пояснити окремі платежі на багато мільйонів євро, які він переслав українській федерації в 2017 році. УЄФА в понеділок відповіло Associated Press, що не може ані підтвердити, ані спростувати деталі вірогідних розслідувань.

В рамках проваджень у Швейцарії, про які згадував Павелко, регіональний прокурор допитав його минулого року після того, як автор журналу L’illustré поскаржився, що отримував смертельні погрози з України телефоном. Журнал опублікував підозри щодо грошей, які УЄФА відправив українській федерації. Видання також викрило цього місяця, що Павелко подав у відставку зі своєї посади у дисциплінарному комітеті ФІФА.

"Більша частина інформації у статті перекручена і не відповідає реальності", - сказав Павелко Associated Press в понеділок.

Читайте такожУЄФА не покарав збірну України за натуралізацію Мораєса

У ФІФА заявили, що Павелко покинув свою посаду в комітеті в середині лютого. На той час у ФІФА відкрили проти нього ще одну справу у сфері етики. Вона не була пов'язана з фінансовими питаннями. В організації пояснили, що в квітні була укладена угода про визнання провини, згідно з якою Павелко повинен заплатити штраф. Розслідування у сфері етики було відкрите в серпні 2018 року за "публічну критику рішення", ухваленого його колегами у дисциплінарному комітеті за кілька тижнів до Чемпіонату світу з футболу.

Павелко виступив проти рішення FIFА, висунути попередження захиснику збірної Хорватії Домагою Віді за його коментарі у відео, яке він зняв після перемоги над збірною Росії у чвертьфіналі Чемпіонату світу. У відео Віда позитивно говорив про Україну, в якій він грав за "Динамо Київ".

"Павелко погодився заплатити штраф у розмірі 10 тисяч швейцарських франків (10,3 тисяч доларів) за свій вчинок і це єдина тема угоди, яка була підписана з ним", - пояснили у ФІФА.

Лишається невідомим, чи питання ФІФА до Павелка щодо фінансування української федерації переросли у формальне розслідування у сфері етики. У листі до Рохас він наголошує, що у неї немає юрисдикції, тому що це "не пов'язано напряму до справ ФІФА".

"Насправді це напряму пов'язано з УЄФА, а саме з використанням фінансування УЄФА і нібито погроз журналісту, пов'язаних з підозрами про використання коштів УЄФА", - йдеться у листі до ФІФА за жовтень.

Читайте також"Це неправильно": тренер бронзового призера УПЛ виступив проти відновлення сезону в кінці травня

У листі Павелко писав, що повідомлення ЗМІ про позику 4 мільйонів доларів з коштів УЄФА для української федерації в липні 2017 року помилкові. І що насправді це була сплата авансу в розмірі 4,27 мільйонів доларів за права на трансляцію. Він також повторив відповіді, які раніше давав УЄФА, про зв'язок української федерації з компанією в ОАЕ в рамках проекту побудови полів зі штучною травою. Павелко пояснив, що 4,5 мільйона євро від УЄФА в 2017 році лишалися недоторканними, коли проект тренувального центру зупинився через проблеми з правом на використання землі. Ці гроші лишилися на рахунках федерації в трьох різних банках "у різних валютах".

У лютому 2019 року, через кілька місяців після контактів зі слідчими УЄФА, Павелко був обраний до складу виконавчого комітету організації за підтримки 27 з 55 футбольних федерацій. Того ж дня в Римі президент УЄФА Александр Чеферін сказав, що листи про Павелка, які надіслали колишні депутати й активісти з України, "не мали конкретних доказів". У Швейцарії Державна прокуратура кантону Юра досі веде розслідування про погрози журналісту. Вона попросила українську владу про співпрацю, але поки не отримала відповіді.