Александер Чеферін / фото REUTERS

Президент УЄФА Александер Чеферін висловився на адресу "Реала", "Барселони" і "Ювентуса", які досі не покинули проект Суперліги, що провалився.

Раніше щодо трьох цих клубів УЄФА відкрив дисциплінарну справу.

"Вони не мають права паралізувати футбол своїми рішеннями. Дивно читати прес-релізи від цих трьох клубів, в яких вони виступають проти сотень інших команд", - сказав Чеферін, якого цитує Mundo Deportivo.

Відео дня

"Правильний підхід - це діалог. Вони повинні сказати, хочуть вони повернутися чи ні. Хочуть грати в Суперлізі? Нехай. Нехай грають втрьох", - підкреслив президент УЄФА.

Читайте такожАбо Суперліга, або Серія А: Ювентусу офіційно поставили ультиматум

Суперліга: провал проекту

  • 19 квітня 12 топ-клубів Європи оголосили про створення Суперліги Європи. Це англійські "Манчестер Юнайтед", "Ліверпуль", "Манчестер Сіті", "Арсенал", "Челсі" і "Тоттенхем", іспанські "Реал", "Барселона" і "Атлетіко", а також італійські "Ювентус", "Мілан" та "Інтер". У той же час "Баварія", "Боруссія" Д і ПСЖ відмовилися від участі.
  • Було заявлено, що турнір розпочнеться в серпні і в ньому зіграють 20 клубів (15 клубів-засновників і 5 клубів, відібраних за підсумками виступів у сезоні). У форматі турніру передбачалися груповий етап і матчі навиліт. Кожен учасник Суперліги повинен був отримати 350 мільйонів євро.
  • Головою Суперліги був обраний президент "Реала" Флорентіно Перес.
  • УЄФА відразу пригрозив клубам і гравцям дискваліфікаціями. ФІФА заявила, що "не схвалює" створення Суперліги. Потім УЄФА заявив, що не дозволить футболістам з Суперліги грати за збірні, а Александер Чеферін підкреслив, що "ідея Суперліги - це плювок в обличчя всім любителям футболу".
  • Створення Суперліги викликало масові протести серед футбольних уболівальників - як в мережі, так і біля стадіонів. Також створення турніру засудили багато футболістів і футбольні клуби.
  • У підсумку до ранку 21 квітня всі англійські клуби оголосили про те, що виходять з Суперліги, а організатори заявили, що проект поставлений на паузу.
  • Згодом мадридський "Атлетіко", а також італійські "Інтер" і "Мілан" вирішили евакуюватися з Суперліги. 
  • "Реал", "Барселона" і "Ювентус" зробили спільну заяву, підкресливши, що не відмовляються від своєї місії. За неофіційною інформацією, вони можуть бути відсторонені від участі в турнірах УЄФА на два роки.