Чому не можна заряджати смартфон вище 80%: це потрібно знати / фото ua.depositphotos.com

Рано чи пізно будь-яка батарея, встановлена в смартфоні, деградує. Це природний процес, який не можна зупинити. Однак можна зробити так, щоб відбувалося це якомога повільніше. Тут можна привести аналогію з людським організмом: не можна залишатися вічно молодим, проте можна вести здоровий спосіб життя, щоб повільніше старіти.

На те, як швидко батарея зовсім "зноситься", впливають найрізноманітніші фактори. У тому числі особливості зарядки цього смартфона. Розповідаємо, чому не варто заряджати смартфон до повних 100% і який відсоток заряду вважається оптимальним.

Найкраще не допускати, щоб заряд батареї підіймався вище 80%

Для початку, важливо розуміти, що не потрібно заряджати смартфон до 100 відсотків, особливо при використанні швидкої зарядки. Якщо раніше в телефонах застосовувалися нікелеві акумулятори, які рекомендувалося заряджати і розряджати повністю, то сучасні пристрої використовують літієві батареї, які не слід розряджати нижче 20% і не заряджати вище 80%. Багато виробників смартфонів, зокрема Samsung і Xiaomi, навіть вказують цей момент в рекомендаціях.

Відео дня

Сучасні літій-іонні батареї мають обмежену кількість циклів зарядки-розрядки, перш ніж вони почнуть втрачати свою місткість і продуктивність. Простіше кажучи, чим вище рівень заряду, тим більше навантаження на батарею і тим швидше вона може деградувати. Крім того, зарядка батареї до 100% також може викликати підвищене нагрівання пристрою, що теж може привести до прискореного зносу батареї.

Звичайно, не завжди виходить стежити за рівнем заряду телефону. Але більшість сучасних пристроїв мають вбудовану функцію "Автоматичного переходу в економічний режим" при низькому рівні заряду батареї і "Припинення зарядки смартфона" при досягненні 80-90%.

Не варто ставити смартфон на нічну зарядку

Також не рекомендується ставити смартфон на зарядку на ніч. Попри те, що після досягнення 100% заряду сучасні телефони "відключаються" від зарядки, все одно через деякий час цей показник опускається до 99% і телефон знову починає заряджатися. Через це батарея у нього деградує швидше.

Нічна зарядка може бути небезпечною для здоров'я вашого смартфона / фото ua.depositphotos.com

Не кажучи вже про те, що апарат, який знаходиться на швидкій зарядці, може досить сильно нагріватися, особливо якщо використовувати чохол або неофіційний зарядний блок. Таке нагрівання, як і сильне охолодження, дуже погано впливає на роботу батареї. Тому краще не використовувати телефон під час зарядки, захищати його від прямих сонячних променів, знімати чохол і використовувати тільки оригінальний блок зарядки.

Як продовжити життя батареї в два рази або більше

Серед мобільних експертів існує альтернативна тактика зарядки "50-70". Вона ґрунтується на тому, що заряд батареї між 50% та 70 відсотками є оптимальним для його роботи і дозволяє зменшити деградацію батареї.

Однак, слід зауважити, що використання цієї тактики зарядки може бути не дуже зручним для повсякденного використання, оскільки вона обмежує час до наступної зарядки. Крім того, потрібно постійно відстежувати рівень заряду, щоб "не пропустити" зарядку. Втім, для розв'язання другої проблеми існують спеціальні додатки, які повідомлять про досягнення акумулятором певного відсотка заряду. 

Загалом, всі перераховані вище рекомендації можуть викликати деякі незручності у вашому повсякденному житті, однак, якщо ви будете докладати зусиль, вони з часом стануть корисними звичками. Це пов'язано з тим, що заміна батареї на смартфоні – це не тільки дороге задоволення, але і відсутність гарантій хорошої роботи пристрою в майбутньому.

Раніше УНІАН розповідав, для чого потрібен "режим польоту" в телефоні. Хоча спочатку цей режим впровадили в телефони та планшети для активації під час перельотів, він насправді може стати в пригоді і в повсякденному житті. Також ділилися нюансами, чому важливо дотримуватися правильної послідовності при підключенні свого девайса до зарядки.

Вас також можуть зацікавити новини: