Харків після бомбардувань / фото УНІАН (Андрій Марієнко)

Вранці 24 лютого 2022 року російські загарбники почали обстрілювати прикордонні райони Харкова. Перебуваючи в місті, IT-команда NIX однією з перших зазнала жахів цієї війни. Однак команда одразу зайняла сильні позиції на оборонному фронті та допомагає державі у різний спосіб, пише РБК-Україна.

Надають фінансову підтримку Національній гвардії, ТРО, ЗСУ та іншим силовим структурам

Допомога здійснюється адресно за попереднім узгодженням з кожним відомством. Детальну інформацію про розмір і вид наданої допомоги команда у цілях безпеки поки що не розголошує. Однак IT-фахівці запевняють, що розкажуть деталі після перемоги України над окупантами.

Відео дня

Залучають партнерів до спонсорства Збройних сил України

Серед закордонних партнерів NIX є чимало охочих допомогти — й армії, й переселенцям. Наразі найбільша сума пожертвування лише від однієї людини — майже $6 млн. Також розробники створюють для партнерів профільні лендинги для збору коштів на потреби ЗСУ.

Дбають про безпеку на інформаційному фронті

Розбробники NIX створили вахтера-бота для Telegram-чатів, який автоматично видаляє сторонніх та підозрілих осіб із закритих чатів (командних, профільних або спеціально організованих). Наразі команда готує детальну інформацію щодо його створення, тестування, запуску, а також готова надавати будь-які експертні поради та поміч у створенні аналогічних інструментів інформаційного захисту.

Підтримують кожного в команді та всіх, хто звертається про допомогу

Усі IT-спеціалісти NIX у період воєнного часу отримують заробітну плату, за кожним із них зберігаються місця в команді й подальше фінансове забезпечення. Команда активно долучилася до волонтерства не лише у Харкові, але й по всій країні. Волонтери вже встигли напрацювати велику базу контактів для допомоги не лише членам своєї команди та їхнім сім'ям, а також усім, хто потребує підтримки. Вони координують переміщення людей, допомагають безпечно виїхати з місць бойових дій, шукають житло, займаються доставкою ліків і продуктів харчування в укриття щодо.

Вже понад 10 років у NIX існує благодійний фонд. За час існування фонду команда встигла допомогти багатьом дитячим будинкам, багатодітним родинам, перинатальному центру, дитячій і дорослій кардіології. Під час спалаху пандемії COVID-19 в медичні заклади було передано апарати штучного дихання та засоби індивідуального захисту для лікарів і окремо — для харків'ян. Паралельно з цим NIX постійно допомагають волонтерам, забезпечуючи адресну гуманітарну, матеріально-технічну та фінансову підтримку усіх нужденних.

Від початку війни на Донбасі NIX відгукугуются і на потреби бійців ООС. З 2014 року наші воїни отримують від команди фінансову, продуктову, медичну та координаційну допомогу. Також Нікси опікуються родинами переселенців та ветеранами ООС, пропонуючи їм різні варіанти адаптації на мирній території України. Ніксові волонтери допомагають з пошуком, ремонтом та придбанням житла, речей першої необхідності, з облаштуванням домівок тощо.

Долучитися до волонтерства може кожен, говорять у команді NIX. IT-волонтери закликають громадян бути активними і відповідальними під час війни і за можливості допомогати країні. Це може бути фінансова допомога (переказ коштів армії), або інформаційна (боротьба з дезінформацією у соцмережах та ЗМІ), або будь-яка інша допомога (надання прихистку переселенцям, постачання продуктів харчування тощо). На власному прикладі Нікси доводять: усе це можливо за будь-яких умов.

Довідка:

NIX — одна з найчисленніших IT-команд Східної України, яка вже 28 років спеціалізується на розробці складних мультиплатформенних продуктів для компаній зі США, країн Європи та Південно-Східної Азії. Експерти NIX формують найбільше IT-ком'юніті Харкова, надають активну підтримку профільним вишам та пропонують безкоштовне навчання за 19 програмами підготовки.