Сьогодні, 26 лютого, в Києві в Мистецькому арсеналі відбулося відкриття виставки "Дивовижні історії Криму". 

Як передає кореспондент УНІАН, на виставці, яка представить Крим як унікальний мультикультурний простір, покажуть експонати з колекцій 15 українських музеїв і приватних колекцій. 

Читайте такожВ окупованому Сімферополі вивісили банер "Росія - геть!"

Виставка про історію та культуру анексованого українського півострова триватиме у Мистецькому Арсеналі з 26 лютого до 5 травня.

Як зазначили у прес-службі Мистецького арсеналу, масштабний виставковий проект "Дивовижні історії Криму" створить можливість крок за кроком пройти слідами давніх народів Криму. виставка розповість, хто і як жив на півострові в різні часи, звідки виникли фортеці, мінарети і колони тощо.

Кімерійці, скіфи, елліни, римляни, а пізніше готи, сармати, візантійці, хозари, печеніги, половці, генуезці, кочовики ординських часів, сельджуцькі й османські турки жили в постійному контакті з материком і тісно перепліталися між собою. Це й стало тим великим кримським плавильним казаном, у якому народилися сучасні народи й, зокрема, кримські татари.

Коштовні прикраси скіфського золота, зразки зброї та посуду різних періодів, живопис, археологічні знахідки та твори сучасного мистецтва розповідатимуть дивовижні історії, що залишили по собі різні епохи.

Відвідувачі виставки зможуть більше дізнатися про традиції, віру, освіту й особливі церемонії народів півострову, наприклад, про символіку чарівної кримськотатарської вишивки чи знамениту кавову культуру кримців. Протягом виставки заплановано серію лекцій про історію та культуру Криму.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого відзначають День спротиву окупації Криму. Саме 26 лютого 2014 року під стінами Верховної Ради АРК паралельно відбулися 2 акції: проукраїнський мітинг, організований Меджлісом кримськотатарського народу, котрий зібрав до 10 тисяч учасників, та проросійський - чисельністю близько 700 осіб, ініціатором якого стала партія "Русское единство". Через незадовільні заходи безпеки, вжиті правоохоронцями, між проукраїнськими та проросійськими учасниками мітингів сталися сутички, у результаті чого загинули 2 людини. Проросійський мітинг був відтіснений до внутрішнього двору кримської Верховної Ради, а призначена днем раніше сесія парламенту, на якій планували розгляд питання про вихід Криму зі складу України, була скасована.

Наступного дня озброєні російські спецпризначенці захопили будівлю Верховної ради АРК.