Фестиваль "Стара фортеця" зазвичай проходить біля фортеці "Круглий двір" у Тростянці / Фото УНІАН

У місті Тростянець Сумської області 29-30 червня пройде 10-й фестиваль історичної реконструкції «Стара фортеця. Подорож крізь століття».

Читайте такожУ Кам'янець-Подільській фортеці реконструювали битву часів Речі Посполитої (відео)

Як повідомив кореспонденту УНІАН Тростянецький міський голова Юрій Бова, на ювілейний 10-й фестиваль надійшла рекордна кількість заявок від реконструкторів з України, Молдови, Чехії, Ізраїлю та Франції.

Відео дня

За його інформацією, фестиваль проходитиме на території унікальної пам’ятки архітектури XVIII століття – фортеці «Круглий двір», а участь у ньому візьмуть бійці лицарських поєдинків, лучники та демонстратори середньовічного одягу різних епох, загалом – 552 учасники.

«Цьогорічний фестиваль «Стара Фортеця. Подорож крізь століття» стане одним із наймасштабніших фестивалів середньовічної культури в Україні. Гостей фестивалю чекають бойові номінації турніру лицарських поєдинків, турнір лучників, поєдинки майстрів історичного фехтування, ярмарок ремісників народних промислів із майстер-класами, костюмовані вистави, корчма із середньовічними стравами. Будь-який бажаючий зможе постріляти з лука та арбалета і взяти участь у боях із глядачами на спортивному спорядженні», – зазначив Бова.

Крім того, фестивальні дні прикрасить ярмарок народних промислів, виступи музичних гуртів і колективу історичного танцю. Присутні зможуть побачити феєричні фаєр-шоу, показові виступи арт-театру «Козацький гарт», конкурс середньовічного костюму та інші розваги.

Згідно із програмою заходу, змагання лицарських поєдинків на фестивалі пройдуть у номінаціях «штурм фортеці», «щит-меч», «рапіра Ренесансу», бої «5 на 5», «12 на 12», професійний бій тощо.

Фестиваль-2019 отримав міжнародний статус турніру Buhurt Challenger в номінаціях «5 на 5. Чоловіки» і «5 на 5. Жінки» від організації Buhurt League. Це означає, що команди, які зареєстровані в цьому проекті, отримають бали в міжнародному рейтингу.

Для переможців і призерів лицарського турніру та конкурсів на фестивалі буде встановлено призовий фонд.

Згідно з рішенням Тростянецького міськвиконкому, місцеві пільговики, учасники антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, тростянецькі діти віком до 6-ти років, а також діти, які належать до пільгових категорій (батьки яких є учасниками АТО та ООС, з багатодітних сімей, діти-інваліди, діти осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи) мають право на вільний доступ на фестиваль, але при собі слід мати відповідні документи.

«А всім жителям Тростянецької ОТГ міськрада розробила відчутну знижку – 50% від вартості квитка. Для цього охочі отримали електронну картку тростянчанина, що діятиме пільгою і на інші фестивалі, наприклад «Схід Рок», який пройде в Тростянці 10-11 серпня», – наголосив Бова.

За інформацією Тростянецького міського голови, на фестивалі очікується до 5 тисяч гостей, а з міського бюджету на його проведення виділено мінімум коштів лише на деякі організаційні моменти, оскільки захід є самоокупним.

Для гостей фестивалю на березі озер в урочищі Нескучне буде функціонувати безкоштовний наметовий табір із найнеобхіднішими зручностями.

До речі, також УНІАН.Туризм підготував велику добірку фестивалів, концертів та інших розважальних подій, запланованих в Україні влітку 2019 року.