REUTERS

За 10 днів лісових пожеж поблизу Чорнобиля близько 30% визначних туристичних місць в зоні відчуження були знищені. Але фанатам екстремального туризму не варто впадати у відчай. 

Знакова диспетчерська 4-го реактора атомної електростанції, яка була в епіцентрі як чорнобильської катастрофи, так і телесеріалу про неї, а також сама АЕС і покинуте місто Прип'ять лишилися неушкодженими, - пише Forbes.

"Ми втратили третину об'єктів, якщо говорити про кількість. Але вони не були найбільш центральними в Чорнобилі з точки зору якості", - сказав директор Chernobyl Tour з питань досліджень і розвитку Сергій Мирний.

Відео дня

"Але навіть так, моє серце обливається кров'ю від цих руйнацій", - додав він.

Пожежа, яка почалася 4 квітня, майже закінчилася після дощу 14 квітня. В ДСНС повідомили, що більше 500 пожежників, 124 пожежні машини і кілька гелікоптерів працювали в зоні відчуження у вівторок, щоб ліквідувати тління. Мирний розповів, що кілька покинутих сіл в зоні навколо Чорнобиля повністю згоріли.

"Лише вугілля і кухонні плити лишилися. Ці села, звісно, були покинуті. Але вони так довго тримали неушкодженими, аж до тепер", - сказав Мирний.

Читайте такожПожежа у Чорнобильській зоні: рятувальники розповіли про радіаційний фон у Києві (фоторепортаж)

За його словами, найбільшою втратою для туристів стала стара радянська база відпочинку "Изумрудное". Це були мальовничі дерев'яні будинки в лісі. У 1986 році перші ліквідатори катастрофи на Чорнобильській АЕС жили в цьому таборі. Для Мирного це ще й особиста втрата. Адже він теж був одним з перших ліквідаторів. Він написав кілька книг про ядерну катастрофу після того.

"В цьому місці були радянські малюнки на стінах. Це була жива пам’ять ліквідації", - пояснив він.

Видання нагадує, що Чорнобиль став місцем, де сталася найгірша ядерна аварія у світі, коли четвертий реактор вибухнув під час експерименту. Хмара радіоактивних речовин розійшлася після цього по всій Європі. Виведена з експлуатація атомна електростанція і зона навколо неї стала туристичним магнітом після того, як в 2011 році її відкрили для відвідувачів. Напрямок став ще привабливішим після виходу телесеріалу "Чорнобиль" в 2019 році. Минулого року Чорнобиль відвідали 124 тисячі туристів. Таким чином, фільм збільшив наплив гостей на 35%.

Читайте такожЗапоріжжя накрив густий дим від пожеж у Чорнобилі і на Житомирщині (фото)

Найбільшу шкоду нещодавні пожежі завдали природі в зоні відчуження. Адже коли люди покинули територію в радіусі 30 кілометрів навколо АЕС, в ній збільшилася популяція диких тварин. Тут живуть ведмеді, рисі, лисиці і навіть коні Пржевальського. За словами колишнього міністра екології Остапа Семерака, коні, швидше за все, втекли від вогню. Але реальну шкоду для екосистеми важко оцінити на даному етапі.