Сильні пориви вітру розбурхали тліючі осередки / Фото: facebook.com/dazv.gov.ua

Нові осередки тління в Чорнобильській зоні відчуження не є масштабними та не мають загрозливого характеру.

«Станом на 17:00 16 квітня у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення сили і засоби ДСНС продовжують проливання окремих ділянок, де спостерігається тління пеньків, залишків деревини, повалених сухих дерев, а також торф’яників», - повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій України.

Разом з тим, повідомляється, що внаслідок шквальних поривів вітру у другій половині дня відбулося ускладнення обстановки і з’явилися нові три осередки тління, які не є масштабними та не мають загрозливого характеру.

Відео дня

«Зведений загін ДСНС залучений до робіт з локалізації осередків в Корогодському, Дитятківському, Паришівському та Денисовицькому лісництвах. Загрози для критичних об`єктів, такі як «Укриття», «Вектор» та іншим немає», - зауважили в ДСНС.

Читайте такожКоні Пржевальського повертаються додому після пожеж у Чорнобилі (відео)

Радіаційний фон по м. Києву та Київській області у межах норми та не перевищує природних фонових значень (м. Київ – 0,012 мР/год, Київська область – в межах 0,011 мР/год при допустимому фоні 0,05 мР/год, м. Чорнобиль – 0,023 мР/год., на КДП Дитятки 0,02 мР/год. при контрольно допустимому рівні до 0,055 мР/год.).

Як повідомляв УНІАН, пожежа в Чорнобильській зоні розпочалася 4 квітня, тоді вогнем було охоплено 20 га. 7 квітня площа пожежі становила близько 35 га.

6 квітня правоохоронці затримали підозрюваного в підпалі. Ним виявився 27-річний житель села Рагівка, який для забави підпалив дикорослу траву в декількох місцях поблизу покинутої місцевої ферми. Затриманому вручено підозру в заподіянні пожежі за ч. 1 ст. 245 (знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) Кримінального кодексу України.

13 квітня Ємельяненко повідомив, що пожежа в Чорнобильській зоні дісталася Прип'яті, їй залишається кілька кілометрів до Чорнобильської АЕС, а вогонь наближається до сховища радіоактивних відходів «Підлісний», де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони.

14 квітня т.в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов повідомив, що пожежу в Чорнобильській зоні вдалося загасити, а проведені заміри радіаційного фону показують, що він в цілому в нормі.

Того ж дня голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін доповів президенту Володимиру Зеленському, що ДСНС потрібно ще декілька днів, щоб повністю загасити тління, яке залишилося після пожежі в Чорнобильській зоні.

Сьогодні член громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження, директор Chornobyl Tour та Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко повідомив, що у Чорнобильській зоні знову почалась пожежа.