Експерт назвав фактори, які можуть стати на заваді для вільних подорожей українців у Європі / фото REUTERS

Наявність можливості виявляти більш поширені штами коронавірусу та темпи вакцинації населення від COVID-19 можуть стати на заваді включення України до переліку країн «зеленої» зони, громадяни яких можуть вільно подорожувати країнами Євросоюзу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганиченко повідомив під час онлайн-презентації результатів аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19.

«Чи вплинуть зміни, які ЄС нещодавно ухвалив про зонування країн, на те, чи відкриються найближчим часом кордони й для України? Щоб відповісти на це питання, потрібно подивитись, що змінилось щодо "зеленої" зони, де немає обмежень на вільне пересування, зокрема подорожей», - сказав він.

Відео дня

За словами експерта, після змін, ухвалених 14 червня, «зелена» зона ЄС визначається «трохи складніше і жорсткіше», ніж раніше.

«Зараз вимога така, що якщо рівень захворюваності менше 75 на 100 тисяч населення, то необхідно, щоб коефіцієнт виявлення був 1%, а не 4%, як було до цього, якщо захворюваність - менше 50 на 100 тисяч населення, то коефіцієнт виявлення може бути на рівні 4%», - зауважив він.

Ганиченко зазначив, в Україні наразі коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить 3%, а рівень захворюваності - 50,4 на 100 тисяч населення.

«Ми можемо говорити, що Україна перебуває на межі "зеленої" та "помаранчевої" зони, якщо говорити про визначення ЄС», - підкреслив він.

«Однак поза цими двома показниками - рівень захворюваності та коефіцієнт виявлення нових випадків - є рівень тестування. В Україні він набагато вищий, ніж гранична межа у 300, яку встановлює ЄС», - додав експерт.

Читайте такожУ ЄС скасували деякі обмеження на подорожі для власників "COVID-паспортів"Водночас, як наголосив Ганиченко, існують ще два показники, які є критичними для визначення того, чи відкриває ЄС кордони для громадян тих чи інших третіх країн.

«Це наявність більш поширених варіантів вірусу, можливість виявлення цих варіантів вірусу та темпи вакцинації», - уточнив він.

Експерти Київської школи економіки переконані, що ці два фактори можуть стати перешкодою для внесення України до списку країн, громадяни яких можуть вільно подорожувати країнами Європи.

Україна в "зеленій зоні"?

14 червня на селекторній нараді під головуванням президента Володимира Зеленського прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що епідемічна ситуація в Україні почала відповідати критеріям Євросоюзу щодо «зеленої» зони.

Довідка УНІАН. Європейський центр з профілактики та контролю захворювань розділяє країни на кольорові "зони ризику" за епідситуцією.

Критеріями до віднесення до тієї чи іншої зони є кількість нових зареєстрованих випадків COVID-19 на 100 тисяч населення за останні 14 днів, кількість зроблених тестувань та відсоток позитивних тестів за останній тиждень. Ці показники мають слугувати орієнтиром для урядів країн у рішеннях щодо обмежень на перетин кордонів.