Паспорт і прапор Мальтійського ордену / фото orderofmalta.int

Мальтійський орден – це не лише релігійний католицький орден із майже 1000-річною історією, але також суверенна держава зі статусом спостерігача в ООН. Маючи власну конституцію, валюту і громадянство, Мальтійський орден однак не має власної суверенної території, а лише суверенні резиденції на території інших країн, що робить його справді унікальною державою.

Мальтійський орден виник саме як організація – лицарський орден – в Єрусалимі близько 1099 року. В 1530 році король Іспанії подарував ордену Мальтійський архіпелаг, що фактично перетворили орден на невеличку суверенну державу. Однак Наполеон Бонапарт знищив державу мальтійських лицарів у 1798 році, і сьогодні Мальтійський орден існує де-факто як міжнародна організація з головною штаб-квартирою в Римі.

Хоча сьогодні Мальтійський орден має дипломатичні відносини зі 113 державами світу, не всі вони визнають його повноцінною державою. Втім це не заважає ордену видавати свої власні паспорти, які ці держави визнають.

Відео дня

Хоча практика видавати дипломатичні документи своїм представникам існує в ордені з XIV століття, паспорти у сучасному розумінні Мальтійський орден почав видавати лише після Другої світової війни. 

Оскільки Мальтійський орден не має території, у нього немає і власного населення. Натомість є члени ордену – лицарі і дами. Зараз їх понад 13 тисяч. Однак не всі вони мають паспорти Мальтійського ордену. Цей документ видають лише вищому керівництву та дипломатичним представникам ордену. Тож загалом в обігу є лише близько 500 дипломатичних паспортів Мальтійського ордену, що робить цей паспорт найрідкіснішим у світі.

Варто зазначити, що сам паспорт відповідає усім сучасним вимогам – має відповідні технології захисту від підробки і містить біометричні дані власника. Виготовляє ці паспорти Австрійська державна типографія.

Обкладинка паспорта має багряний колір, що, можливо, символізує кров Христа. Її прикрашає герб та напис золотими літерами – "Ordre Souverain Militaire de Malte", що є назвою ордена французькою мовою.

Орден видає паспорти членам уряду на термін їхніх повноважень. Паспорти великих магістрів дійсні протягом найдовшого періоду, оскільки вони обираються на 10 років, можуть служити два терміни та повинні вийти у відставку до 85 років. Інші паспорти дійсні протягом чотирьох років і використовуються лише для дипломатичних місій. Паспорти мають 44 сторінки з водяним знаком Мальтійського хреста без особливої ​​помпи – без зображень чи цитат.

Еудженіо Айролді ді Роббіате, колишній директор із комунікацій Ордену, розповів CNN, що йому було смішно спостерігати за реакцією митників, коли вони бачили його паспорт. "Вони, ймовірно, ніколи раніше не бачили такого. Одного разу, коли я приїхав в аеропорт Бангкока (Таїланд), натовп митників на паспортному контролі захотів побачити мій рідкісний паспорт і зробити з ним селфі", — розповідає він.

Сам Мальтійський орден сьогодні в першу чергу є благодійною організацією, причому однією з найбільших у світі. Він надає медичну та гуманітарну допомогу жертвам конфліктів та стихійних лих. Під його патронажем перебувають лікарні, будинки для літніх людей, безкоштовні їдальні по всьому світі.

Хоча Мальтійський орден вже понад два століття не контролює острів Мальту, і сьогодні там існує інша суверенна держава (Республіка Мальта), там досі зберігається чимало пам’яток, що відносяться до епохи мальтійських лицарів. Одна з перших речей, які ви помітите, коли прибудете на головний острів, — це величезний форт Сент-Анджело. Величний середньовічний бастіон колись був штаб-квартирою Ордену та є єдиною спорудою, що залишилася на острові, яка досі частково належить лицарям.

Це також один з найбільших туристичних об’єктів Мальти, де кожен охочий може дізнатися багато цікавого про майже тисячолітню історію Мальтійського ордену.

Форт Сент-Анджело / фото wikipedia.org

Інші цікаві матеріали на туристичну тематику

Як писав УНІАН, влада Єгипту вирішила "відремонтувати" одну з пірамід Гізи. Єгипетські чиновники хочуть повернути оздоблення, яке обсипалося або було зняте з піраміди багато століть тому. Науковці по всьому світі були дещо шоковані такою ініціативою.

Також ми розповідали, що стародавні руїни майя потрапили під контроль мексиканських картелів. Уряд країни запевняє, що банди воюють лише між собою і туристів не чіпають - просто перевіряють на блокпостах. Але місцеві гіди порівнюють такий туризм із поїздкою у сектор Гази.

Вас також можуть зацікавити новини: