У межах найбільшої у світі системи коралових рифів під назвою Великий Бар'єрний риф, що розтягнулася вздовж узбережжя штату Квінсленд в Австралії, відкривається підводний музей.

Читайте такожКораловий риф біля берегів Австралії знову пережив масове вимирання

Як повідомляє CNBC, неподалік від популярного серед туристів причалу Стренд в Таунсвіллі з'явилася п'ятиметрова статуя «Океанська Сирена», що виринає прямо з води. Її прообразом стала юна представниця корінного народу, яка, за задумом ніби дивиться на землю своїх предків. Примітно, що скульптура змінює колір залежно від температури океану, використовуючи дані, зібрані метеостанцією «Риф Девіса». Ці дані збираються з датчиків, встановлених по всьому Великому Бар'єрному рифу. Постійно змінююча колір скульптура на сонячних батареях є попередженням про підвищення температури моря на Землі.

Відео дня
Статуя «Океанська Сирена» / Фото cnbc.com / Jason deCaires Taylor

Ця статуя – всього лише один з чотирьох проектів, що формують музей підводного мистецтва – Museum of Underwater Art (MOUA). Ще одна конструкція знаходиться в самому серці Великого Бар'єрного рифу приблизно в двох годинах їзди на човні від Таунсвілла. Так звана «Коралова оранжерея» на рифі Джона Брюера є найбільшою інсталяцією підводного музею. Облаштування локації на місці першого в світі плавучого готелю, що закрився вже через рік через руйнування, було завершено в грудні 2019 року. Вона мала відкритися в квітні 2020 року, але через обмеження, пов'язаних з коронавірусом в Квінсленді, дата відкриття була перенесена. Коли відкриється музей, туроператори візьмуть з собою дайверів і любителів підводного плавання, щоб досліджувати арт-проект, розташований на глибині близько 20 метрів.

Підводний музей в Австралії ще й лабораторія / Фото cnbc.com / Jason deCaires Taylor

Тут усередині величезної скелетної конструкції, призначеній для розсіювання сильних підводних течій океану, знаходяться 20 статуй студентів, працюючих з коралами. До речі, цей художній витвір ще й функціонує як лабораторія, яка контролює солоність води і рівень кисню, а підводна камера фіксує розвиток коралів.

Як повідомляв УНІАН.Туризм, 28 квітня 2020 року Австралія почала послаблювати карантин. Серед іншого жителям дозволили виходити на пляжі, правда, з обов'язковим дотриманням дистанції. Цим одразу ж скористалися любителі серфінгу.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.