Зниклого туриста шукали майже місяць, однак жодних зачіпок так і не знайшли / фото facebook.com/DsnsZakarpattya

Закарпатські рятувальники припинили пошуки туриста-лижника з Києва, який загубився в районі гори Гемба в ніч з 13 на 14 лютого.

Читайте такожЗагублені. Чому зимові Карпати щороку збирають "врожай" каліцтв і смертейПро це кореспонденту УНІАН повідомила речниця Управління Держслужби з надзвичайних ситуацій України в Закарпатській області Наталія Батир. 

За словами речниці управління, рішення про припинення пошуків туриста рятувальники ухвалили 5 березня. 

Відео дня

«Згідно з чинним законодавством, активна пошуково-рятувальна фаза триває 3 доби, надалі вона продовжується до 7 діб. Після цього може тривати за рішенням керівництва Держслужби з надзвичайних ситуацій. Ми продовжували пошуки», - уточнила Батир. 

За її словами, рятувальники продовжували шукати чоловіка майже місяць. 

«Слідів туриста не знайдено, решток одягу чи спорядження теж, слідів життєдіяльності чи інших зачіпок, які б нам дали можливість встановити, що він просувався тим чи іншим маршрутом, немає. Тому й було ухвалено рішення про припинення пошуків», - уточнила  Батир.  

Речниця також додала, що таких довготривалих пошуків однієї людини на Закарпатті ще не було. До операції залучили 8 гірських пошуково-рятувальних відділень ДСНС Закарпаття, Львівщини, зокрема й 2-й спеціальний центр швидкого реагування ДСНС України міста Дрогобич, лісників, волонтерів. Також територію обстежували з повітря за допомогою гелікоптерів МІ-8 та SuperPuma спеціального авіаційного загону ДСНС.

Турист з Києва загубився у Карпатах: що відомо

  • Двоє туристів з Києва заблукали 13 лютого під час катання на лижах на схилі гори Гемба - однієї з найвищих вершин гірського масиву Полонина Боржава, що на межі Свалявського та Міжгірського районів Закарпатської області.
  • Наступного дня пошукова група ДСНС знайшла одного з них. Стан його здоров'я був задовільний.
  • Уночі 16 лютого через небезпеку сходження лавин рятувальну операцію зупиняли. Однак уже о шостій ранку пошуки відновили.
  • Чоловіка шукали півсотні рятувальників, залучили навіть гелікоптери. Рятувальники не втрачали надії знайти чоловіка живим.