Місто Примоштен і Дельта Неретви – одні з прихованих перлин Хорватії / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

За останні кілька років Хорватія стала одним із головних центрів літнього відпочинку в Європі, особливо після того, як країна приєдналася до Шенгенської зони. Унаслідок цього в туристичному сезоні 2023 року туди приїхало ще більше туристів, тож на найпопулярніших курортах стало неможливо перебувати. Наприклад, у Дубровнику на одного місцевого жителя минулого літа припадало 36 туристів.

Проте це ще не означає, що в Хорватії не залишилося місць, де можна спокійно відпочити без натовпів туристів і завищених цін. Видання The Independent склало список із шести менш відомих хорватських курортів, на які варто звернути увагу цього літа.

1 Примоштен, Шибеник-Кнін  для гурманів. Цей курорт лише за годину їзди від туристичного магніту Спліта спускається пагорбами та вузькою дамбою на узбережжя Далмації. Туристів тут приємно здивує гальковий пляж Радука і дзвіниця церкви Святого Георгія 1485 року, що височить над брукованою набережною, яка рясніє затишними кафешками з морозивом на будь-який смак.

Відео дня

2. Віс, Бішево – для любителів історії. Раніше цей острів мав військове значення, а тому на туристів тут чекають екскурсії мережею тунелів часів холодної війни, меморіал англійських ВПС з краєвидом на білокам'яний пляж і печера Тіто, що слугувала сховищем під час вторгнення нацистів у часи Другої світової війни. Також на цьому острові в 2017 році знімали американський фільм-мюзикл "Mamma Mia! 2".

3. Дельта Неретви – для любителів активного відпочинку. У цьому мальовничому місці на північ від Дубровника на туристів чекають затишні пляжі, зелені долини і бірюзові мілини, просто створені для активних пригод – кайтбордингу, їзди на велосипедах, сплавів на каяках і багато чого іншого.

4 Національний парк Бріоні, Фажана – для острівної пригоди. Цей Адріатичний архіпелаг біля Істрії з 14 островів, вкритих лісом, колись був літньою резиденцією колишнього президента Югославії Йосипа Тіто. Тут туристи можуть відкрити для себе місця для купання, руїни римської епохи та субтропічні сади.

5. Шибеник – для сіті-брейку. Це чудова альтернатива Дубровнику, що пропонує всі складові хорватського міського відпочинку, але без натовпів. Тут легко заблукати серед вишуканих фасадів, середньовічних вуличок і собору Святого Якова, внесеного до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, зупиняючись перекусити свіжим мигдалем, інжиром і морозивом із маскарпоне.

6. Растоке, Слунь – для милування водоспадами. Без сумніву, водоспади є родзинкою багатьох маршрутів Хорватією: Плітвицькі озера і водоспади на річці Мрежниця приваблюють безліч відвідувачів у літній сезон. Однак село Растоке в глибині країни пропонує такі ж водоспади, котеджі з дерев'яною черепицею і річки для рафтингу, але без великих натовпів.

Як повідомляв УНІАН, раніше досвідчена мандрівниця Еліза Мортон назвала 10 бюджетних пляжних напрямків Європи, здатних замінити більш розкручені курорти. Більшість із запропонованих варіантів розташовані в балканських країнах.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.