За словами Черниша, план Сайдіка розробили 3 людини / УНІАН

Пропозиції спеціального представника діючого голови Організації з безпеки і співробітництва в Європі в Україні та у Тристоронній контактній групі Мартіна Сайдіка передбачають легітимізацію і визнання псевдоутворень "ДНР" і "ЛНР".

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш на прес-конференції.

Міністр звернув увагу, що останнім часом відбувається багато дискусій щодо так званого "плану Сайдіка", однак "він так не називається".

Відео дня

Черниш зазнав, що міністерство отримало відповідний документ, який загалом має 19 сторінок.

"Цей документ називається Discussion paper (документ для обговорення - УНІАН), тобто для дискусії, як ми і говорили, що це неофіційний документ ні в ОБСЄ, ні в Організації Об'єднаних Націй", - заявив Черниш.

Читайте такожГеращенко: "Мирний план" щодо Донбасу – це самодіяльність Сайдіка

Він нагадав, що Сайдік як спецпредставник ОБСЄ в ТКГ фактично модерує обговорення в ТКГ, є розробником цього дискусійного документу.

"Підкреслюю, як приватна особа, на мою думку", - сказав міністр.

Також Черниш додав, що розробниками цих дискусійних пропозицій ще зазначені координатори ОБСЄ у підгрупах ТКГ, а саме Ертурул Апакан і П'єр Морель.

"Тобто три особи запропонували такий документ. Кому? Знаєте, всім бажаючим, всім охочим", - заявив Черниш.

Також міністр звернув увагу на різні аспекти пропозицій Сайдіка, і, зокрема, стосовно виборів.

"Місцеві вибори мають, звичайно, пройти відповідно до законодавства України, до стандартів ОБСЄ, як прописано у Мінських угодах і в резолюції Ради безпеки ООН. Що ж ми маємо? Ми маємо вибори місцевих органів влади. Натомість в цьому плані є посилання, що перехідна адміністрація буде працювати не тільки з обраними органами місцевого самоврядування, а й з адміністративними структурами, які діють дотепер", - заявив Черниш.

"Це означає, що на проміжний період часу відбувається фактична легітимізація утворень, які себе називають якимись органами всередині окупованих територій і проти яких ще нещодавно автори цього документу говорили, що вони не визнають їх легітимність", - наголосив Черниш.

Читайте такожВ ООН відхрестилися від "мирного плану" Сайдіка щодо Донбасу

"Це дуже велика небезпека, тому що наприклад по Придністров'ю ніхто не визнав це утворення, але в усіх документах і Російська Федерація, і сама невизнана влада невизнаного Придністров'я застосовують напівлегітимізовану самоназву - учасники переговорів. Цей самий принцип закладений в цей документ", - заявив Черниш.

"І якщо раптом план до кінця не виконується, структури залишаються", - сказав він.

Черниш нагадав, що на Мінських переговорах і Мінських угодах не фігурують поняття так званих "ДНР" і "ЛНР".

"Там фігурує одна абревіатура - окремі райони Луганської і Донецької областей. Натомість в цьому документі згадується знову повернення до так званих ДНР і ЛНР", - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер розповів, що представник глави ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдик не пропонував відмовитися від Мінських домовленостей, лише висловив деякі ідеї, щоб знайти шляхи для їхнього втілення.