Бутрименко вийшов з-під варти / Скріншот

Оріхівський районний суд Запорізької області звільнив з-під варти донецького бізнесмена-фермера Миколу Бутрименка, якого звинувачують у вбивстві 10 українських спецпризначенців на Донеччині у 2014 році.

Як повідомила у Facebook координаторка Медійної ініціативи за права людини правозахисниця Ольга Решетилова, Бутрименка готують на обмін полоненими із «ДНР» і «ЛНР».

Як повідомляє Радіо Свобода, запобіжний захід за клопотанням прокуратури змінено з тримання під вартою на особисте зобов’язання.

Відео дня

Читайте такожУ Запорізькій області суд виправдав донецького бізнесмена, якого звинувачували у загибелі 10 українських спецпризначенців

За словами адвоката сторони потерпілих Олени Яркіної, відповідне клопотання було обґрунтоване домовленостями учасників Тристоронньої контактної групи з врегулюванню ситуації на Донбасі щодо обміну полонених, до списку яких був включений і Бутрименко.

«Тому заявлено таке клопотання, оскільки сама процедура обміну передбачає, щоб людина не трималася під вартою або під заставою, або під домашнім арештом – тільки особисте зобов’язання. Прокурор забрав цю ухвалу. Наскільки розумію, він поїхав до Маріупольського СІЗО, і сьогодні або завтра Бутрименка заберуть співробітники Служби безпеки. Тобто, він не поїде сам додому – буде скерований працівниками СБУ до місця збору всіх і будуть чекати, коли буде старт на обмін», - поінформувала адвокат.

Яркіна також зазначила, що справу проти Бутрименка не закрито: він залишається у статусі обвинуваченого і зобов’язаний прибути 15 січня на засідання до Оріхівського райсуду або брати у ньому участь в режимі відеоконференції.

Як повідомляв УНІАН, Бутрименко був затриманий у 2016 році і відбував попереднє ув’язнення з 1 червня 2016 року.

Бутрименка обвинувачували у терористичному акті, а саме - в загибелі 10 українських військовослужбовців у липні 2014 року неподалік міста Сніжне Донецької області. За версією слідства, він повідомив про позицію військових бойовикам, після чого ті розстріляли бійців ЗСУ.

17 травня 2019 року Куйбишевський районний суд розглянув кримінальне провадження за обвинуваченням Бутрименка в скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч.2 ст.258-5 (фінансування тероризму) КК України.

Суд визнав його винним у фінансуванні тероризму та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 8 років.

При цьому щодо звинувачення Бутрименка у скоєнні терористичного акту суд виніс виправдувальний вирок.

27 вересня колегія суддів Запорізького апеляційного суду ухвалила рішення повернути справу Бутрименка до суду першої інстанції для повторного розгляду.