Іюстрація / REUTERS

Кожного разу, коли родичі заручників бойовиків т.зв. "Л/ДНР" і бранців Кремля починають публічно називати прізвища своїх рідних, вони тільки ускладнюють процес обміну.

Про це віце-прем'єр-міністр з питань тимчасово окупованих територій і представник України в політичній підгрупі ТКГ Олексій Резніков розповів в інтерв'ю сайту "Сьогодні".

Читайте такожЗвільнені з полону бойовиків українці поділилися першими враженнями на волі (відео)

Відео дня

За його словами, бойовики і росіяни підвищують ставки в цьому складному процесі і починають цим зловживати під час переговорів.

"Чим публічніше стає людина, тим, природно, складніше його звідти забрати. Більш того, за них Росія починає вимагати неоднозначні фігури. Тому, коли ми сьогодні дивуємося, що віддані якісь знакові фігури минулого разу, давайте подивимося, а які знакові фігури забрали ми. Не існує універсальної формули, чим один українець кращий або гірший за іншого", – говорить віце-прем'єр.

Він нагадав, що всі громадяни України мають право жити вільним життям на підконтрольній уряду території.

"І якщо держава не змогла, не впоралася свого часу, не вистачило потужності і військового потенціалу убезпечити і не допустити ворога на територію країни, коли він пішов з військовою агресією в 2014 році ... коли прийшла сусідня держава зі своїми військами, встановила там свій окупаційний режим, використовуючи колаборантів, то в такому випадку, зараз потрібно забирати всіх, кого можемо: і цивільного, і військового, немає різниці. Вони всі громадяни України і боротися потрібно за кожного", – підкреслив український переговірник.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня відбувся обмін утримуваними особами із бойовиками «ЛДНР». Україна повернула 20 своїх громадян, серед них – двоє військовослужбовців.