Мер Славути Хмельницької області розповів про наслідки нічної атаки дронів / фото ДСНС

Вибухова хвиля після падіння уламків ворожих БпЛА на обʼєкт критичної інфраструктури була настільки потужною, що пошкодила півміста Славута у Хмельницькій області.

Про це в ефірі Радіо Свобода заявив міський голова Славути Василь Сидор. За його словами, і регіон, і села, і місто дуже сильно пошкоджені.

"Практично всі обʼєкти міста – житловий фонд, соціальні об’єкти – потрапили під цю хвилю і були пошкоджені. У нас у місті близько 500 будинків багатоповерхових, (з них) близько 300 – мають ті чи інші пошкодження, а також – 28 об’єктів соціальної сфери. Практично всі школи і всі садочки, без виключення. Лікарня також має величезні пошкодження. Ну і підприємства, заклади, суди, воєнкомат, прокуратура також тією чи іншою мірою пошкоджені", – розповів Сидор.

Відео дня

Він також зазначив, що внаслідок атаки 36 жителів міста звернулися до медзакладу, 20 людей досі перебувають в лікарні, двоє з них – у тяжкому стані в реанімації.

Мер Славути також поінформував, що в місті вже відновили зв’язок, воду, електрику і газопостачання.

"З четвертої години люди своїми силами почали розгрібати-відновлювати, всі працюють сьогодні. Приємно, що до мене звернулися всі сусідні міста і надали бригади людей. Ми сьогодні вже максимально відновили освітні заклади. Щодо відновлення житлового фонду – це завдання не одного дня", – заявив він.

Крім того, міський голова зауважив, що в місті немає військових частин чи об’єктів, відтак найімовірніше, російська армія цілила у критичну інфраструктуру.

"Напевно це те, що ми знаходимося за 10 кілометрів від атомної станції, і це така спроба пошкодити енергетичні об'єкти, загроза пошкодження АЕС. Я думаю, це так, бо інших версій у мене немає, чому саме мирне місто Славута потрапило під такий удар", – сказав Сидор.

Водночас дані щодо пошкоджень внаслідок атаки російських загарбників озвучив заступник очільника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін. За його словами, загалом було пошкоджено 1 тис. 760 об'єктів інфраструктури.

"Хочу поділитися першими підсумками щодо підрахунку пошкоджених об'єктів внаслідок ворожої атаки, яка відбулась цієї ночі (25 жовтня – УНІАН) у Шепетівському районі. Штабом спільно з комісіями у постраждалих громадах підраховано таких об'єктів у кількості 1 тис. 760", – сказав він у Telegram.

Зокрема, як заявив Тюрін, пошкоджено 282 багатоквартирних будинки та 1 тис. 404 – приватних, 74 об'єкти соціальної інфраструктури, в тому числі 41 освітній заклад, шість лікарень, 14 закладів культури та дві церкви.

Атака дронів на Хмельниччину

У ніч на 25 жовтня Росія атакувала Хмельницьку область дронами-камікадзе типу Shahed-136/131. Атаки зазнали об'єкти неподалік від Хмельницької атомної станції.

Руйнування були в місті Нетішин, в якому проживають спеціалісти-атомники, які працюють на АЕС. Місто розташоване поруч з ядерним об’єктом. Також ушкоджень зазнало і сусіднє місто Славута.

Президент Володимир Зеленський заявив, що найбільш вірогідно, що мішенню для ворожих дронів була Хмельницька атомна станція. Він наголосив, що цей удар у напрямку АЕС – чергове нагадування для всіх наших партнерів, наскільки важливо посилювати українську ППО й наскільки небезпечно, коли Росія може обходити світові санкції.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі також прокоментував вибухи поблизу Хмельницької атомної електростанції 25 жовтня.

Він зауважив, що цей інцидент ще раз підкреслює надзвичайно нестабільну ситуацію з ядерною безпекою в Україні, яка триватиме, поки триватиме ця трагічна війна. Гроссі зазначив, що удару по атомній електростанції слід уникати будь-якою ціною.

Вас також можуть зацікавити новини: