Україна має розібратися в аудиті сил, проблема не лише в мобілізації, каже Майкл Кофман / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Україна на рівні держави має розібратися в аудиті сил: проблеми на фронті пов'язані не лише з неефективною мобілізацією. Хоча цей процес є вже вкрай недолугим.

Старший науковий співробітник Центру військово-морського аналізу Майкл Кофман заявив, що наразі більшість українців вважають, що мобілізація - це квиток в один кінець. Через подібні думки та нестачу сил піхоти майбутнє України ще більше турбує, сказав він в інтерв'ю Telegraf

"Зараз, якщо ти мобілізований в Україні і тебе призвали в армію, це багато в чому квиток в один кінець, особливо якщо ти йдеш в піхоту. Близько 70% втрат, як правило, трапляються в піхоті. І єдиний "вихід" - якщо ти вбитий або поранений під час бою", - сказав він.

Відео дня

На думку Кофмана, перед Україною постали три виклики: дефіцит живої сили, нестача боєприпасів, та створення фортифікаційної оборони.

Якщо конкретніше розглядати процес мобілізації та ухвалення відповідного законопроєкту, то проблема полягає не лише в кадровій політиці. Найперше - потрібний аудит сил, яким вже зараз займаються українські військові, заявив аналітик. Водночас він назвав процес рекрутингу "дуже неефективним" - чимало людей не розуміють, кого держава мобілізує, і що далі відбувається з чоловіком, коли він опиняється у війську.

Саме тому наразі Україна працює над створенням справедливої політики щодо мобілізації людей, підкреслив він. "Це також стосується встановлення обмежень щодо служби. Обговорюється 36-місячний ліміт строку служби та надання людям роз’яснень, як можна покинути військо, і чого їм очікувати в армії", - пояснив аналітик.

Водночас, навіть після прийняття законопроекту, державі знадобляться місяці, щоб напрацювати необхідні механізми роботи, організувати навчання новобранців тощо, вважає він. 

Але, якщо питання з живою силою не вирішиться найближчим часом, ситуація, яка може скластися вже у другій половині 2024 року, - викликатиме занепокоєння. 

"Проблема з живою силою - це питання, на вирішення якого знадобляться місяці. І якщо його не буде вирішено, то, так, я дуже хвилююся за ситуацію в Україні в другій половині цього року", - заявив Кофман.

Командир "Вовків Да Вінчі" висловився про мобілізацію

Своє бачення на те, якою має бути мобілізації в Україні, також висловив командир знаменитого батальйону "Вовки Да Вінчі". Сергій Філімонов зауважив, що умовно красиві відео та "гарячі" вислови про війну - слабка мотивація для людини, яка розуміє, що може загинути.

Він пояснив, яким чином рекрутинг ведуть до його "вовків", хто найбільше потрібний, і як знайти мотивацію на те, щоб не боятися воювати. Військовий визнав, що в деякі підрозділи не пішов би зараз, якби був цивільним, а до деяких - міг би піти і піхотою. 

Вас також можуть зацікавити новини: