Бронетранспортер M113 / US Army

США офіційно повідомили про передачу Україні 200 одиниць бронетранспортерів M113, це лише частина одного з багатьох пакетів допомоги, які Збройні Сили України вже отримали й на які розраховують найближчим часом.

Без жодних ілюзій M113 - це ніяка не новітня розробка, яка може вирішити хід війни, але все одно посилить українську армію якісно вплинувши на мобільність підрозділів. Тим паче, що, попри свій вік, M113 досі виконує свої задачі по всьому світу, залишаючись на озброєнні понад півсотні країн. А також є однією з найрозповсюдженіших бронемашин у світі, з тиражем понад 80 тисяч одиниць.

Бронетранспортер M113

В першу чергу треба одразу пояснити, що M113 це саме БТР на гусеничному ходу. Він йде без важкого озброєння тому у країнах НАТО класифікується саме як armored personnel carrier - бронетранспортер. Тому і чекати від нього вирішальних вогневих можливостей - сенсу немає, бо його задача доволі банальна - перевозити особовий склад та вантажі до поля бою, а не йти в одному ряду з танками на прорив. 

Бронетранспортер M113 / US Army

З цього випливає і його озброєння, яке, у класичному варіанті, складається з 12,7-мм кулемета M2 Browning, а також рівня захисту, який виключно протикульний. Без додаткового бронювання M113 тримає лише калібр 7,62 мм та уламки. Водночас M113 це розробка кінця 50-х років, а його найближчим аналогом буде МТ-ЛБ, а не озброєний по максимуму БТР-4.

M113 має виключну прохідність та може долати водні перешкоди вплав. І на ходові можливості цієї техніки нарікань у жодній армії світу не було, від джунглів В’єтнаму, до пустель Іраку.

Також слід зазначити, що з моменту свого створення M113 пройшов три модернізації які були направлені на посилення бронювання та ходових властивостей. І остання версія від 1987 року має індекс M113А3.   

Бронетранспортер M113 / US Army

Характеристики М113А3

  • Довжина: 5,3 м
  • Ширина: 2,69 м
  • Висота: 2,5 м
  • Бойова маса: 12,3 т
  • Двигун: дизель з турбонаддувом на 275 л.
  • Максимальна швидкість: 65 км / рік
  • Екіпаж: 2 людини
  • Кількість бійців у десантному відділенні: до 11 осіб

Особливості М113А3

У зв’язку з тим, що M113 це БТР, то умови для механіка водія спробували зробити комфортними. В першу чергу на цій машині встановлена автоматична коробка передач, а традиційні важелі керування замінені, у версії А3, на штурвал. Відносну плавність ходу торсіонної підвіски гарантує додаткові гідравлічні амортизатори на передньому та задньому катках.

Для M113А3 розроблені комплекти додаткового захисту, який збільшує масу машини до 14 тонн та розширює захист у лобовій проекції до можливості витримати вогонь 12,7-мм кулемета з 200 метрів. Також на цей БТР можливо встановлювати стандартизований комплект протикумулятивних решіток. Водночас такі додаткові комплекти броні унеможливлюються форсування водних перешкод у плав.

Бронетранспортер M113 / US Army

Тому, якщо розглядати M113 виключно як допоміжну тилову машину - яка розділить задачі МТ-ЛБ, то виходить доволі непогане підсилення логістики "переднього краю". Також не слід забувати, що M113 є базовим шасі для цілої низки видів військової техніки та озброєння. Зокрема, для ЗСУ може бути цікавим варіант M106 mortar carrier з 120-мм мінометом. 

Також слід зазначити, що передача 200 одиниць M113 для США не буде обтяжувальною, бо у строю в них близько 5000 та ще близько 8000 M113 на базах зберігання.