"Сонцепік" на озброєнні армії РФ / Міноборони РФ, Facebook

Пропагандисти Кремля роками створювали ілюзію того, що армія РФ - одна з найпотужніших у світі, на озброєнні якої стоять цілий спектр надсучасного озброєння. Однією з "зірок" російської пропаганди, якому приділяли величезну кількість уваги була важка вогнеметна система ТОС-1А "Сонцепік".

Як розповідали у спеціально знятих роликах-агітках: потужними концентрованими ударами цієї системи російська армія буде просто випалювати позиції ворога та йти далі. Бо ТОС-1 це фактично реактивна система залпового вогню, яка стріляє 220-мм снарядами з термобаричною бойовою частиною, які, у побуті часто називають "вакуумними бомбами".

Реальність же виявилась зовсім іншою, українські бійці регулярно публікують фото та відео з ТОС-1А, які успішно знищуються, або стають трофеями.

Трофейний "Сонцепік" / Генеральний штаб ЗСУ

"Сонцепік" або "Буратіно"

Попри те, що у Кремлі "Сонцепік" називають сучасною російською розробкою, як це доволі часто буває, якщо його "пошкребти", то це виявиться старою радянською зброєю.

ТОС-1 насправді почали розробляти ще у 1970-х роках, тобто півстоліття тому. У 1980-му році вона пройшла державні випробування, а з 1987 року почалось її серійне виготовлення. Тому ТОС-1 навіть встигла "повоювати" у Афганістані. А назву "Буратино" до ТОС-1, скоріш за все,  "приклеїли" російські бійці під час війни у Чечні.

У 2001 році була розроблена нова версія цієї важкої вогнеметної системи - ТОС-1А, яка отримала більш "бойовиту" назву - "Сонцепік". Головні особливості - збільшена дальність стрільби з 4-6 км, нібито до 10 км.

Сонцепік / Міноборони РФ, Facebook

Також була змінене шасі, замість Т-72 - більш комерційно "розкручений" Т-90. А кількість направляючих, тобто кількість реактивних снарядів, з 30 була зменшена до 24, бо, як показав досвід, крайні з "пакету" летіли куди завгодно, але не в ціль.

Загалом, організаційно до кожної пускової додається ще дві транспортно-заряджаючі машини, які несуть два контейнери по 12 снарядів у кожній. А самі "Сонцепіки" стоять на озброєнні бригад та деяких полків РХБЗ.

Можливості ТОС - 1А "Сонцепік"

Як показує практика, необхідно чітко розрізняти те, які характеристики оголошують росіяни для своєї зброї. І ті, якими вони виявляються насправді. На папері пускова ТОС-1А "Сонцепік" це:

  • Калібр реактивних снарядів: 220 мм
  • Кількість напрямних: 24
  • Максимальна дальність: 10 км
  • Повний залп: 40 000 м2
  • Екіпаж: 3 людини
Буратіно / Міноборони Російської Федерації / Facebook

Але при сприйнятті цифр з ТТХ російської зброї необхідно дуже уважно "слідкувати за руками". Наприклад, для ТОС-1А "Сонцепік" росіяни оголошують лише максимальну дальність польоту реактивного снаряду. Водночас значно важливішою є максимальна ефективна дальність. 

Для розуміння різниці: з відомої гвинтівки "Мосіна" куля летить десь на 3,5 км, але реальна ефективна дальність стрільби з нею, максимум 800 метрів для вправного бійця з оптикою, без неї - 400 метрів.

Якщо подивитись на публічні російські відео зі стрільбою ТОС-1А "Сонцепік" на навчаннях, то відстань до мішені становить лише декілька кілометрів.

Причина в тому, що для точної стрільби у ТОС-1А використана система, яка повністю "перекочувала" на нього з танка: оптичний приціл, лазерний далекомір, датчик крену та електронний балістичний обчислювач.

Особливості використання ТОС - 1А "Солнцепек"

Тобто для точної стрільби навідник має заміряти лазерним далекоміром дальність до цілі, а для цього має бути пряма видимість. Для розуміння рівня проблеми: середня пряма видимість на європейському театрі військових дій - 2,5 км.

А це означає, що у більшості випадків "Сонцепік", який вкрай помітний на полі бою завдяки своїй "коробці", може здійснити пуск лише у зоні досяжності всіх протитанкових комплексів, які стоять на озброєнні Збройних Сил України. 

До речі, ця ж "коробка" дозволяє легко виявити пріоритетну ціль під час атаки колони із засідки.

Водночас у будь-якої артилерійської системи, крім дальності стрільби ще є і мінімальна дальність і для ТОС-1А вона становить 1600 метрів по площинних цілях та 600 метрів по "вертикальним цілям" - тобто по багатоповерховим будинкам, що ще раз говорить на користь величезного розсіювання снарядів.

Тобто реальний діапазон дальності використання ТОС-1А - вкрай обмежений. А до цього параметра треба додати і "сліпоту" екіпажу, бо він фактично пересувається в танку та має прицільні прилади із вузьким полем зору. 

А знаючи ці недоліки розрекламованого російськими пропагандистами "Сонцепіка" стає в рази легше його знищувати. Чим Збройні Сили України й займаються.