Четверо іноземців загинули, захищаючи Україну: стали відомі імена та подробиці / фото сили ТРО ЗСУ

Четверо іноземних військових загинули на Донбасі, потрапивши в засідку.

Про це повідомляє POLITICO.

У суботу, 23 липня, стало відомо про загибель двох американських громадян на Донбасі. Їхній командир Руслан Мірошниченко заявив, що вбитими були Люк "Скайвокер" Люцишин і Брайан Янг. Разом з ними загинули Еміль-Антуан Руа-Сіруа з Канади і Едвард Селандер Патріньяні зі Швеції. Це сталося 18 липня.

Відео дня

За словами Мірошниченка, чоловіки входили до складу сил спеціальних операцій територіальної оборони Збройних сил України. Їхній підрозділ базувався неподалік Сіверська в Донецькій області. 

У спробі уповільнити просування Росії іноземні військові були перекинуті в село Григорівка. Їм було поставлено завдання зайняти свої вогневі позиції і розчистити яр, де російські війська намагалися переправитися через річку.

"Вони зробили це успішно. Але в кінці завдання вони потрапили в засідку російських танків. Перший снаряд поранив Люка. Троє хлопців, Едвард, Еміль і Брайан, відразу спробували допомогти Люку, надати першу допомогу і евакуювати його з цього місця. Потім другий снаряд вбив їх усіх", - каже Мірошниченко.

У рапорті про ситуацію повідомляється, що іноземні військові були відправлені в цей район для підкріплення українських військ і були задіяні через їхні навички і досвід. 

"Для виконання завдання була створена група професіоналів, що мають відповідний досвід воєн в Іраку і Афганістані. Два розвідники перевіряли територію, їх підтримувала кулеметно - гранатометна група на випадок бойового зіткнення і необхідності прикриття виходу розвідувальної групи, а також з метою нанесення вогневого ураження противнику", - йдеться у звіті.

Також в рапорті йдеться, що крім зазначених чотирьох військових постраждали солдат на ім'я Фінн (був поранений в ліву руку і ногу) і солдат на ім'я Оскар (отримав численні поранення). Обидва самостійно рушили до точки евакуації.

Обстріл, згідно зі звітом, тривав кілька годин. Вніслідок напруженого бою росіяни відступили з великими втратами. Тільки через кілька годин ситуація вщухла настільки, що команда змогла висунутися і забрати тіла іноземних військових.

Їхні тіла були переправлені в Дніпро, їх супроводжував командир. 

"Я повинен переконатися, що тіла всіх моїх хлопчиків репатрійовані", - сказав Мірошниченко.

Що відомо про загиблих іноземних військових?

У дописі, присвяченому чотирьом загиблим бійцям, Мірошниченко написав: "Іноземні добровольці свідомо ведуть цю війну проти Мордора. І для мене велика честь бути їх командиром". 

Він розповів, що один із загиблих - Люк "Скайвокер" Люцишин - американець українського походження, 1991 року народження. Раніше він працював поліцейським у США. 

"Він насилу вимовляв своє прізвище Люцишин, але дуже наполягав на своїх українських коренях: його бабуся емігрувала з України в США після Другої світової війни", - розповів командир.

Говорячи про позивний Люцишина - "Скайвокер" - Мірошниченко сказав, що Люк "як і в "Зоряних війнах", кинув виклик самій імперії Зла на боці слабшого, але вільного".

Мірошниченко описав Брайана Янга, 1971 року народження, як американського військового, який отримав поранення і був звільнений в запас. Коли почалося повномасштабне російське вторгнення, він вирішив приїхати в Україну, тому що "дав клятву захищати вільний світ".

Канадець Еміль-Антуан Руа-Сіруа, 1991 року народження, за словами Мірошниченка, був усміхненим хлопцем, фельдшером з досвідом роботи у французькому Іноземному легіоні. 

Едвард Селандер Патріньяні, 1994 року народження, був лейтенантом запасу, економістом і філософом зі Швеції, який, за словами Мірошниченка, хотів сформувати "взвод шведів".

Як писав УНІАН, першим американцем, який воював і загинув в Україні, був 22-річний солдат віллі Джозеф Кансел. Він працював на приватну військову компанію.

Другим громадянином США, що загинув в Україні, був 52-річний військовий Стівен Забельські.

У червні стало відомо про трьох американських добровольців, що зникли під час бойових дій в Україні. Про їх зникнення поінформували президента США Джо Байдена. Тоді він повторив свій заклик для громадян США не відвідувати Україну. 

Вас також можуть зацікавити новини: