Так званий керівник Абхазії Аслан Бжанія нещодавно заявив про створення постійної бази військово-морського флоту РФ в Очамчірському районі. Після того, як росіяни визнали, що Севастополь - це небезпечне місце для російських кораблів (як і весь  Крим), вони вирішили зробити додаткове місце базування флоту.

Чому Очамчіра? По-перше, база там вже є. Вона була побудована завдяки штучній бухті.

Глибина там, приблизно, чотири метри і причальний фронт дозволяв розташувати десь десять невеликих кораблів, таких як тральщик чи катер. Потім її потихеньку збільшували. Перед розпадом Радянського союзу там вже базувалася бригада сторожових кораблів, які згодом, коли  Грузія стала незалежною, протягом двох років вигнали звідти до міста Каспійськ на Волзі. Саме там була основна база Каспійської флотилії РФ.

Відео дня

Якийсь час місце біля Очамчіра ніяк не розвивалося. Але після "шестиденної війни" у 2008 році, коли Абхазія вийшла з-під контролю Грузії, росіяни знову почали цю базу відновлювати для своїх цілей. За баченням росіян, наскільки я розумію, там можна розташовувати навіть десантні кораблі, катери. Для цього у 2017 році було вирішено цю базу перебудувати. Зокрема, провели днопоглиблювальні роботи. Створили довгенький причальний фронт: туди міг заходити крейсер "Москва". Але базувалися там невеликі кораблі – тральщики та корвети. Базуються вони там і зараз.

По-друге, ця база знаходиться ще далі на південний схід від Новоросійська.

Від України до Новоросійська 750 кілометрів, а з Новоросійська ще доволі далеко до цього регіону в Абхазії. Тобто, Сили оборони України не зможуть використовувати проти російських кораблів ті засоби ураження, які ми застосовуємо зараз. Ні дрони, ні навіть ракети не спроможні туди дістати. Для цього потрібна авіація, така як F-16, або ракетні катери, або дрони з більшою дальністю.

Водночас, той факт, що цей пункт базування досить далеко від України, оперативність застосування російських кораблів проти нас теж буде знижена. Звісно, ракетами вони зможуть звідти добивати, але вже не по всій Україні, а по якійсь частині. А якщо брати потребу використання Росією для якихось цілей тральщиків чи десантних кораблів, то через віддаленість від нашого узбережжя їм потрібен буде додатковий час для переходу. Можливо, навіть доба, адже ці кораблі не швидкі.

Ще один момент: попри те, що зараз потреба в такій базі для РФ значно виросла, але вона потребує вливання - від кількох десятків мільйонів до кількох мільярдів доларів.

В залежності від того, що там буде будуватися – якісь гуртожитки, майстерні, склади логістики, чи зброї, можливо, якийсь парк техніки, якщо йдеться про десантні кораблі – треба буде вкласти, щонайменше, 100-200 мільйонів доларів.

Крім того, база в Абхазії може прийняти російські кораблі, однак не зможе забезпечити якісне їх обслуговування та перебування. Попри те, що причали там є, а днопоглиблювальні роботи виконані, можна сказати, що вони обмежено готові для того, щоб забезпечувати перебування кораблів ЧФ РФ.

Андрій Риженко, стратегічний експерт компанії "Соната", капітан першого рангу запасу ВМС України