Роман Світан оцінив загрозу наступу росіян на Харків та Київ / колаж з фото ua.depositphotos.com і скріншоту

Для РФ наступ на Київ 2024 та Харків не під силу, хоча російський диктатор Володимир Путін хотів би його здійснити.

Для таких наступальних дій супротивнику потрібно було б зібрати угрупування численністю 500 тисяч осіб, підготувати його та усім забезпечити, і на це піде щонайменше рік чи навіть кілька років, поділився думкою полковник запасу Збройних сил України, льотчик-інструктор Роман Світан під час інтерв'ю "Главреду".

"…Звісно, Путін хотів би наступати на Київ чи Харків, проте такої можливості наразі не існує… Російські війська не можуть кинути південно-східний фронт протяжністю 1 200 кілометрів, щоб переключитися на таке завдання", - сказав співбесідник.

Відео дня

Офіцер додав, що РФ "не зможе розгорнути угруповання для наступу на Київ або Харків, поки немає "заморозки" бойових дій". Експерт підкреслив, що не можна допустити "заморозки" фронту, бо, якщо це трапиться, ворог отримає шанс сформувати на одному з напрямків ударне угруповання окупаційних сил.

"…дуже важливо розуміти, що якщо заморожування війни все-таки відбудеться, Путін дуже швидко збере угруповання, наприклад, у Білорусі або Бєлгороді, яке спробує кудись рушити. Доки південно-східний фронт у гарячій фазі, російські війська на це не здатні…", - вважає Світан.

Чи можливий наступ Росії на Київ чи Харків - що вже повідомлялося

У лютому командир батальйону ЗСУ "Вовки да Вінчі" Сергій Філімонов (позивний "Філя") стверджував, що російські загарбники у поточному році точно не наступатимуть на столицю України.

Пізніше мер Харкова Ігор Терехов говорив, що є певне занепокоєння стосовно можливого наступу супротивника на це місто. На початку березня президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада працює над тим, щоб покращити захист Харкова від повітряних атак з боку РФ. Очільник держави також повідомив, що поки що в обласний центр не варто повертатися, оскільки там і досі небезпечно. 

Вас також можуть зацікавити новини: