Законопроект про мобілізацію передбачає термін для звільнення військовослужбовців - 36 місяців / фото УНІАН

На розгляд Верховної Ради подані два урядові законопроекти щодо мобілізації в Україні. Юрист громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини Роман Лихачов проаналізував для порталу NV положення законопроєктів, аби зрозуміти, чи дійсно територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) зможуть виносити "вироки" для ухилянтів без суду, а поліцейські отримають небачені повноваження.

За словами правозахисника, документи мають як позитивні, так і негативні нюанси. При цьому вони містять положення, які можна трактувати двозначно - так звані "законодавчі ляпи".

Серед позитивних моментів законопроєкту Лихачов називає визначення терміну для звільнення військовослужбовців - 36 місяців. Водночас, на його думку, 3 роки безперервної служби - це дуже великий термін.

Відео дня

Крім того, законопроект, на його думку, частково розв’язує питання щодо людей, які підписують контракт на службу: зокрема, встановлює, що такі військові можуть звільнятися після завершення дії контракту.

Водночас, на переконання юриста, незрозумілою є ідея щодо скасування категорії обмежено придатних до служби в армії.

"В мене основне питання: а як будуть визначати, наскільки особа придатна до служби в ДШВ, морській піхоті? Там різні ступені здоров’я. Тобто у командира написано, що особа придатна, тоді його і в ДШВ можуть відправити, в штурмовики", - каже Лихачов.

За його словами, скасування такої категорії може призвести до збільшення кількості осіб, які самовільно залишили свою військову частину.

Між тим, відповідно до законопроєкту, за повідомленням керівника ТЦК дані про осіб, які ухиляються від служби, вносяться до Єдиного реєстру боржників, та до них застосовуються певні обмеження.

"Прямо в ТЦК можна буде виносити постанову про притягнення до відповідальності, накладати штраф, і вона піде до виконавчої служби. А якщо вона неправомірна, а за це особі заблокують всі рахунки? Поки він її оскаржить, пройде декілька місяців з нашою судовою тяганиною. Хто буде відповідати за неправомірно складені постанови?" - каже юрист.

Лихачов також звернув увагу на те, що законопроект майже не торкається теми призову чиновників та процесу бронювання.

"У нас досить багато заброньованих осіб в державі, і тут майже не стосувалося цього. Для мене це дивно, адже це певний ресурс для військової служби", - резюмував Лихачов.

Мобілізація в Україні - останні новини

Президент України Володимир Зеленський висловився про нові правила мобілізації. За його словами, військові разом із депутатами мають визначитись, як саме на законодавчому рівні має бути забезпечений наступний рік для Сил оборони.

Також УНІАН повідомляв, що в оборонному комітеті ВР озвучили бачення законопроекту про мобілізацію. За словами секретаря комітету Романа Костенка, ключовим аспектом має бути максимальна концентрація зусиль на збереженні життів військовослужбовців.

Вас також можуть зацікавити новини: