Мусієнко оцінив перспетиви надання Україні необхідних систем ППО / фото facebook.com/musiienkoua

Військовий експерт Олександр Мусієнко проаналізував перспективи надання необхідних Україні систем ППО та ракет в найкоротші терміни, враховуючи заяви партнерів.

"Що стосується вкрай коротких термінів, то тут можна все ж таки розраховувати на німецьку систему. При цьому треба розуміти, що це не з дня на день чи на наступний день. Але щодо максимально пришвидшеної процедури, то є варіанти на які можна розраховувати, і які, я думаю, обговорюються. Це по-перше Німеччина, вона вже про це оголосила. Також, як відомо, в Литву зараз на бойове чергування заступив Patriot з Нідерландів у зв’язку з тим що там Білорусь дещо активізувалася, навчання проводила на кордоні. Є Patriot, який зараз з бойового чергування повертається до Іспанії. Ось ці варіанти можуть зараз розглядатися для посилення України безпосередньо батареями Patriot. Крім того, в них є і відповідний запас ракет до них", – розповів Мусієнко в ефірі телемарафону.

Водночас він зауважив, що з ракетами до систем ППО ситуація дещо складніша, оскільки запасів в європейських країнах залишилося не так багато.

Відео дня

"Все ж таки потрібна участь США для того, щоб це забезпечити. Сподіваюся, що зараз, коли буде все ж таки позитивне рішення цього тижня про надання нам допомоги, буде врахована і ця потреба в забезпеченні ракетами", – додав експерт.

Мусієнко вважає, що після позитивного результату голосування в США гроші зможуть законтрактувати на потрібну нам номенклатуру озброєння дуже швидко.

"Можна побачити, там є стаття у видатках – це компенсація до того, що передає США. Компенсація того, що вони передають зі складів. В цю суму може включатися й те, що може нам бути передано негайно. Тобто не потрібно буде чекати на вироблення. А потім воно за рахунок цих коштів компенсується. Тому, в принципі, тут є підстави говорити про те, що це може бути передано швидко. У США є досить багато ракет до систем Patriot, набагато більше ніж є в європейських країнах. В них і систем більше, і ракет, тому що саме ця система – американська", – пояснив він.

Мусієнко додав, що обговорюється питання про систему SAMP-T, яка протидіє балістичним загрозам, а також нагадав, про те, що Німеччина ще на початку року говорила про додаткові системи IRIS-T, які мають постачатися. При цьому він зауважив, що складна ситуація з ППО в Україні скалался тому, що партнери забезпечували нас сезонно.

"А Росія змінила тактику і підходи – вдарила (по критичній інфраструктурі) навесні, коли очікували, що ймовірна небезпека може бути для інших об’єктів. Зараз, відповідно, вони готують нам допомогу в екстренному порядку. Сподіваємося, що зустріч Україна-НАТО дещо прояснить ситуацію. Я переконаний, що країни Заходу не для того нам постачали ці системи, щоб їх в якийсь момент уразили росіяни", –  акцентував Мусієнко.

Експерт вважає, що якщо найближчим часом Україна отримає від партнерів необхідну допомогу – спрацює чеська ініціатива із закупівлі та постачання боєприпасів, протиракетна коаліція, надійдуть літаки F-16, то можна буде зірвати плани широкого наступу росіян.

"Україна здатна зірвати ці наміри, якщо це все дійсно надійде. Нагадаю, у 2022 році, коли росіян відкинули з під Києва, і вони почали наступати на Сході, якраз допоміг формат "Рамштайн". Ми отримали артилерію, системи HIMARS. Так і зараз, в нас є всі ці перспективи. До речі, це чудовий спосіб влаштувати пастку для Росії, яка планує наступати наприкінці  травня – у  червні. Якщо партнери нас зараз підтримають, і ми отримаємо забезпечення, тоді можна буде сказати росіянам "Welcome to hell" (ласкаво просимо до пекла)", –констатував Мусієнко

Допомога Україні: це варто знати

Уряд Німеччини виступив з ініціативою щодо пошуку та надання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та звернувся до партнерів по НАТО та Європейському Союзу, а також до третіх країн для якнайшвидшого надання Україні більшої допомоги із засобами протиповітряної оборони.

Своєю чергою, Палата представників США опублікувала три окремих законопроекти про допомогу Україні, Ізраїлю та союзникам в Індо-Тихоокеанському регіоні. Серед подробиць оприлюдненого тексту щодо проекту допомоги Україні є пункт про передачу далекобійних ракет ATACMS із застереженням, що це рішення може бути відкладено, якщо це завдаватиме шкоди національній безпеці США.

Вже цієї п’ятниці, 19 квітня має відбутися засідання ради Україна – НАТО за участі президента України Володимира Зеленського. На заході обговорюватимуть постачання Києву систем ППО та боєприпасів.

Вас також можуть зацікавити новини: