Росія перекриє в акваторії Чорного та Азовського морів кілька зон, оголосивши їх місцем навчань / фото REUTERS

Не можна перекривати акваторії Чорного та Азовського морів, як це планує зробити Росія, оголосивши їх місцем своїх навчань. Це суперечить і морським практикам, і практикам навчань.

Як заявив екс-міністр оборони України, голова правління Центру оборонних стратегій Андрій Загороднюк в інтерв’ю телеканалу "Настоящее время", це призведе до проблем із доставкою вантажів до українських портів.

"Але, на жаль, цього року бачитимемо всю цю гібридну історію з російською спробою, так би мовити, окупувати Чорне море", – каже він.

За його словами, Росія вперше за весь час перекрила зони, де зазвичай проходять морські шляхи для цивільних суден.

"Зараз з 13 до 19 лютого буде велика проблема для цивільних суден взагалі доходити до чорноморських портів України. Це велика проблема, тому що це порушить свободу судноплавства, зокрема, для цивільних суден. Ніколи досі такого не було. Ключове питання – в тому, що Росія дивитиметься на те, як відреагує на це Україна та решта світу. Тому що один із реальних ризикових сценаріїв для України – це те, що Росія, так би мовити, почне душити Україну з морського боку. Тобто, притискати її, скажімо так, до берега та перекривати морські шляхи. Ми як аналітичний центр писали про це ще два роки тому, це досить відома історія. Але зараз схоже, що Росія вирішила спробувати це зробити і подивитися, що буде", - наголосив Загороднюк.

Ключове питання, на думку Загороднюка, – як відреагує світ, бо так не можна робити. Це реально заважає нормальному життю та діяльності суверенної держави. Тому зараз дивитимемося, якою буде світова реакція.

"Вона (світова реакція - УНІАН) має бути дуже жорсткою. Тому що уявіть собі будь-який світовий порт, який завгодно, який є частиною суверенної держави, і що інша країна проводить якісь навчання, якусь свою діяльність, яка повністю перекриває життєдіяльність цього порту. Не можна так робити, це суперечить і морським практикам, і практикам навчань! Росія постійно проводить навчання у Чорному морі, але ніколи раніше такого не робила. Чому вона це робить на кілька днів? Тому що вона хоче подивитись, що буде далі. Росіяни готуються до якихось операцій на морі, як ми бачимо, туди приходять кораблі, нещодавно перейшли ще шість великих десантних кораблів, тобто їх там лише 11. Відповідно, вони можуть взяти бригаду морської піхоти на всі 11 кораблів, плюс техніку. Плюс вони мають ще інші кораблі, деякі кораблі при цьому йшли дуже здалеку, з Мурманська, наприклад. Навіщо витрачати так багато зусиль, ресурсів, навіщо?" - цікавиться екс-міністр.

"Ми очікуємо, що, на жаль, цього року бачитимемо всю цю гібридну історію з російською спробою, так би мовити, окупувати Чорне море. Тому світ має це розуміти, і ми маємо на це правильно реагувати", - наголосив Загороднюк.

Блокування Росією Чорного й Азовського морів

У січні Росія направила до Чорного моря шість десантних кораблів з Північного та Балтійського флотів РФ.

10 лютого у Міноборони РФ заявили, що загін великих десантних кораблів ВМФ Росії зайшов до Севастополя. Найближчим часом загону "має продовжити виконання завдань відповідно до плану бойової підготовки" ВМФ РФ.

9 лютого головний редактор BlackSeaNews, керівник проекту "Інститут Чорноморських стратегічних досліджень" Андрій Клименко оприлюднив у Facebook карту перекриття районів Чорного та Азовського морів на час проведення ракетних та артилерійських навчань ВМФ РФ, що триватимуть у лютому. "Ніяких коридорів для проходу торговельних суден не передбачено. Такого за останні 8 років не було", - написав він.

10 лютого, МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням РФ про блокування частини акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань.

Росія 10 лютого раптово скасувала заплановане перекриття Азовського моря, про яке стало відомо напередодні. Утім, стосовно Чорного моря змін щодо "блокади" немає - вочевидь, вона триватиме.

Вас також можуть зацікавити новини: