Коваленко розповів, як потопити російські "Варшав’янки" / колаж УНІАН, фото Міноборни РФ, скриншот відео

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко  розповів, як боротися з підводними човнами, які атакують Одесу

Зокрема, під час брифінгу у медіацентрі "Україна-Одеса" фахівець зазначив, що вже кілька атак на Одесу, в тому числі останній удар, ворог завдав ракетами морського базування типу "Калібр".

"Вони використовують для цього як надводні кораблі так і підводні - дизельні підводні човни проекту 636 "Варшав’янка". Кожен такий підводний човен може нести до чотирьох ракет. Надводні – це корвети та фрегати відповідних проектів, які можуть нести 4, 6 або 8 пускових установок", - уточнив Коваленко.

Відео дня

Він зазначив, що підводні човни несуть більшу небезпеку, бо відреагувати на пуски з них досить складно.

Зокрема, безекіпажні катери могли б перехоплювати човни тільки у тому разі, якщо вони перебувають у надводному стані, наприклад, у стаціонарному становищі у якійсь бухті. 

"Але, як правило, "Варшав’янки" роблять пуски ракет з підводного стану, тобто перехопити їх майже неможливо. Особлива небезпека в тому, що вони можуть максимально наближатися до одеського узбережжя та залишається невеликий проміжок часу, щоб зафіксувати пуск, попередити населення та відпрацювати силам ППО", - розповів фахівець.

Він наголошує, що з підводними човнами можна боротися протичовновими засобами повітряного та надводного типу, але наразі Україна немає ефективного високотехнічного засобу, наприклад, літака, який мав би на озброєнні протикорабельні ракети або торпеди. 

"Але нагадаю, свого часу, коли нашу стратегічну авіацію "розпилювали", згідно з Будапештським меморандумом, то серед них були і такі літаки, які могли вести боротьбу з такими підводними човнами", - підкресли Коваленко. 

В той же час, він визнав, що такі літаки можуть за певних обставин  стати ціллю для російської протиповітряної оборони. 

Що таке Будапештський меморандум

Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї - міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Одночасно були підписані аналогічні меморандуми щодо гарантій безпеки Білорусі та Казахстану. Ці дві країни приєднались до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї дещо раніше.

В одному із пунктів меморандуму йдеться: "…країни підтверджують їх зобов'язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або яким іншим чином згідно зі Статутом ООН".

5 грудня 2022 року, в 28-му річницю підписання Будапештського меморандуму, Росія завдала чергового масованого ракетного удару по об'єктах критичної інфраструктури України. З цього приводу МЗС України заявило, що "жодні домовленності з РФ не працюють".

Атаки на Одесу - подробиці

В ніч на 27 липня ворог завдав ракетного удару по Одещині. "Калібри" було випущено з підводного човна, який перебував в акваторії Чорного моря, на критично малій висоті, що ускладнило виявлення. Влучанням в одну з адмінбудівель порту вбито його співробітника. Також було пошкоджено обладнання одного з вантажних терміналів, знищено будівлю охорони та автомобілі.

Вас також можуть зацікавити новини: