ЗСУ продовжують бити окупантів / фото 59 ОМПБр ім. Якова Гандзюка

Керівник Центру військово-правових досліджень, військовий та політичний експерт Олександр Мусієнко назвав зброю, яку Україна може розробляти для ефективного збиття авіації РФ.

Про це Мусієнко сказав в ефірі інформаційного марафону. Зокрема, експерт прокоментував слова президента України Володимира Зеленського, що в Україні розробляється зброя для протидії російській авіації, яка скидає керовані авіаційні бомби.

"Це йдеться про те, щоб збивати літаки і наносити удари по ворожих аеродромах", - сказав Мусієнко.

Відео дня

Він зазначає, що теоретично можна і КАБ збити, але, на його думку, краще зосередитися на збитті літаків, які запускають КАБи, а не кожної керованої авіаційної бомби. Бо, для прикладу, якщо РФ випускає 135 керованих авіаційних бомб за добу, то для їх збиття треба 135 керованих авіаційних ракет.

"Уявіть собі: застосувати 135 ракет проти літаків. Ефект же зовсім інший", - додав експерт.

Зокрема, в разі збиття літака, цей засіб більше не зможе літати, а пілот може загинути.

Російським літакам для скидання КАБів треба підлетіти на відстань 30-40 кілометрів від об'єкта ураження.

"Якщо мати системи за аналогом "Петріота" або сам Patriot, який може діставати і на 160 км, ви розумієте, що це дає можливість розташувати не прямо на лінії бойового зіткнення, щоб не ставити під удар, а дещо далі - на 20-30 км в глиб уже подалі від безпосередньо лінії фронту, можливо й 40, і збивати літаки. Я думаю, що враховуючи ті тенденції, які є, і ту інформацію, яка заходить у публічний простір, і яка у мене, я можу сказати, що Україна працює над двома видами зараз - це оперативно-тактичні ракетні комплекси на 640 км і засоби ППО", - наголосив Мусієнко.

У цьому зв'язку, він вважає, що мова може йти про комплекс "Сапсан" або в експортному варіанті "Грім-2", бо цей комплекс фактично проектувався як трансформер.

"Унікальність цього комплексу у чому? У тому, що ОТРК може бути використаний для запуску ракет по наземних цілях, може бути використаний як система ППО, і він може бути використаний навіть для запуску протикорабельних ракет. Це дуже передовий комплекс, який дійсно розроблявся", - наголосив Мусієнко.

Він додав, що у грудні 2021 року, перед повномаштабним вторгненням Росії і у бюджеті передбачалося фінансування закупівлі цих комплексів.

"Ми їх бачили на параді до 30-річчя незалежності України. Вони проїхали. Але тоді проїхали просто платформи без ракет", - додав він.

Раніше цей комплекс був практично готовий і пройшов випробування, а Міноборони було готове розпочати замовлення, але у зв'язку з повномаштабним вторгненням Росія завдала удари по українському ОПК, і виконати вчасно було неможливо.

Як відомо, 6 квітня президент Володимир Зеленський зазначив в інтервʼю для телемарафону "Єдині новини", що ефективними інструментами боротьби з російськими керованими авіаційними бомбами мають бути ППО, вітчизняна зброя та винищувачі. Він наголосив, що треба збільшувати системи протиповітряної оборони, які далекобійні, бо Росія цього дуже боїться.

Президент України наголосив, що ситуацію мають значно покращити F-16, які невдовзі отримають наші Повітряні сили. Але їхня кількість буде недостатньою для повного захисту від КАБів, тому нині Україна також розробляє власну зброю для протидії російській авіації. 

Війна в Україні: новини

Військовий експерт і полковник ЗСУ в запасі Петро Черник вважає, що поки союзники не передали далекобійні ракети, Україна може використати свою альтернативу - оперативно-тактичний ракетний комплекс "Грім-2" (або "Сапсан"), або береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" із ракетою Р-360 із дальністю до 300 кілометрів для знищення Кримського мосту. Щоб остаточно зруйнувати незаконний Кримський міст, необхідний великий змішаний ракетний залп крилатих ракет.

Вас також можуть зацікавити новини: