Експерт пояснив, чому Путін зараз не може напасти на Україну, й назвав інший сценарій

Росії для здійснення нової агресії проти України потрібне масштабне перекидання своїх військ з двох військових округів, що "відкриє тили" для Китаю та інших країн.

Про це заявив в ефірі телеканалу "Україна 24" військовий експерт Олександр Мусієнко. Таким чином він прокоментував інформацію західних ЗМІ про ймовірний напад Росії на Україну.

Експерт нагадав, що за даними The Washington Post, РФ повинна мобілізувати близько 100 тисяч резервістів. Мусієнко засумнівався, що це можна встигнути зробити за місяць.

Відео дня

"Щоб їм безпосередньо окупувати Лівобережну Україну, як пише Bild або інші видання, потрібно близько 400 тисяч військовослужбовців. Щоб мати таку кількість ударного угруповання, яке може бути, його потрібно зняти з центрального військового округу і Західного військового округу. Це означає, оголити тили для Китаю, для інших держав. Тобто перекинути всю бойову потужність сюди. Це включно з авіацією, з танками, з артилерією, з усім. Поки такого немає", - пояснив він.

Читайте такожУ російському МЗС відповіли на повідомлення ЗМІ про плани Кремля напасти на Україну

Більш вірогідним сценарієм Мусієнко вважає створення Росією нової ескалації на сході України.

"Якщо ми говоримо про те, щоб провести ескалацію, наприклад, на Донбасі, до цього додати 1-2 напрямки зони нестабільності, гарячі для нас, під це розіграти сценарій внутрішньої дестабілізації якоїсь, по зміщенню, наприклад, влади, то теоретично такий сценарій виглядає більш ймовірним, ніж повномасштабне вторгнення. Поки такого угруповання військ, про яке можна сказати, що воно повноцінно окупує, немає", - сказав він.

Ситуація на кордоні РФ і України

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Глава вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.