Стрєлков часто критикує російську владу / фото УНІАН

Ігор Гіркін, або ж Стрєлков, - екс-співробітник ФСБ й колишній міністр оборони самопроголошеної "ДНР". У кінці лютого 2014 року він прибув до Криму разом з групою озброєних бойовиків і, за його ж зізнанням, вони силою зганяли депутатів в зал, щоб ті голосували за проведення так званого референдуму.

Журналісти проекту FreeДом нагадали, як Гіркін захопив адміністративні будівлі в місті Слов'янську Донецької області і від імені бойовиків Донбасу заявив про створення "ДНР". Але після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Гіркін став різко критикувати російську армію.

Колишній ватажок так званої "ДНР" визнає перевагу української армії і констатує, що російська армія вже програла Україні. Більш того, Гіркін прогнозує ганебне падіння з трону самому Путіну.

Одіозний бойовик Ігор Гіркін припускає, що Путіну, якщо він, звичайно, виживе, доведеться відповідати за свої злочини в міжнародному суді. Сміливо і зухвало заявляє він про некомпетентність міністра оборони РФ.

Користувачі мережі, які побачили ролики з терористим Гіркіним, не розуміють, що ж відбувається з колишнім боївком, який перекваліфікувався в блогери і відверто критикує російську владу.

Як зазначають журналісти, Ігор Гіркін дійсно влаштовує спектакль, і його сценарій чітко прописаний його ФСБшними кураторами.

"Неможливо бути агентом ФСБ і після виходу на пенсію перестати ним бути взагалі. Тут продовжуєш працювати і далі. У російських силових структурах колишніх не буває", - говорить військовий експерт Олександр Коваленко. 

Виявляється, бойовик Гіркін, повернувшись до Росії в 2014 році, активно користувався документами прикриття спецслужб РФ. У нього був внутрішній російський паспорт на вигадане ім'я Сергій Рунов.

Навіщо ж тоді Стрєлков зухвало критикує російську владу і робить заяви, які часто трактуються на користь України. Військовий експерт Віктор Ягун каже, що це - спроба інформаційної операції.

"Образ Гіркіна, який створила ФСБ - це по суті образ "хорошого" росіянина, в який повинні повірити українці", - йдеться у сюжеті проекту FreeДом.

Крім впливу на українців, у Гіркіна є ще одна місія - представляти інтереси російських імперіалістів. Вони незадоволені політикою Путіна, для них терорист може стати каталізатором заворушень і лідером думок.

Третя версія, про яку говорять військові експерти, - між російською ФСБ і Міністерством оборони завжди було протистояння через внутрішні розбіжності в країні.

"Російські силові структури, такі як ФСБ і Міноборони, вони постійно між собою конкурували за розподіл бюджету. Гіркін - це елемент боротьби між цими двома силовими структурами", - говорить військовий експерт Олександр Коваленко.

Критикуючи владу і армію, Гіркін просто транслює ту інформацію, яку публічно хочуть озвучити співробітники російських спецслужб.

"Але які б меседжі не озвучував Ігор Гіркін, він завжди залишається військовим злочинцем, що діє за наказом російських спецслужб", - підсумували журналісти.

Раніше терорист Ігор Гіркін визнав великі втрати окупантів у боях з українською армією. "Втрати, як на великій серйозній війні... Афганістан вже давно відпочиває. Принаймні, за темпами втрат вже давно відпочиває. З самого початку", - розповів бойовик.

Вас також можуть зацікавити новини: