Євген Дикий висловився про ситуацію під час війни в Україні / колаж УНІАН зі скріншоту й фото 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу

Триває повномасштабна війна в Україні, і військовий аналітик, ветеран АТО Євген Дикий зазначає, що наша держава наразі перебуває "в дуже поганій точці війни".

Таку думку він висловив у інтерв’ю для "Гончарова Подкаст", відповідаючи на запитання, чи можна говорити, що війна в глухому куті, чи можливі прориви, і в якій точці війни Україна перебуває наразі. "Ми в дуже поганій точці війни, якщо чесно…Характеристики поганості полягають в тому, що наш ворог розхитався по повній програмі. До речі, в цьому є і позитивна новина теж: їм майже нема чого додати насправді. Вони викладаються вже фактично на повну. І, принаймні в короткій часовій перспективі, їм нема куди особливо рости, скажімо так", - зазначив Дикий.

Він також додав, що росіяни усвідомили свою помилку, яка "нас врятувала у 2022 році, коли вони просто йшли сюди взагалі не на війну". "Вони не бачили в нас ворога, вони, бачили в нас суто жертву", - сказав аналітик.

Відео дня

Так, продовжив він, росіяни заплатили за це, усвідомили та поставилися до України як до серйозного ворога, "з повагою". "Але ця повага для нас вилилася в те, що вони вв’язалися у війну по повній програмі. Саме як з гідним серйозним ворогом для "другої армії світу" і для російської держави як машини. Вони в себе перевели все на військові рейки. В них реально зараз все для фронту, все для їхньої перемоги. А в нас - ні. А в нас - навпаки. І саме тому ми зараз в дуже поганій точці. Я б сказав, що, мабуть, в найгіршій після весни 2022 року", - пояснив свою думку Дикий.

Аналітик зауважив, що з літа 2022 року і далі динаміка для України була достатньо непоганою, але "ми ж розслабилися". "У нас тільки пішли перші перемоги у 2022 році, ми чомусь одразу вирішили, що цього достатньо… Ми здивували і самих себе, і м*скалів, і увесь світ тим, що виявляється, ми можемо їх перемагати. Але от ми показали, що ми можемо їх перемагати, і зробили з цього абсолютно хибний висновок, якраз, до речі, в стилі м*скальської ментальності, що оскільки ми загалом можемо перемагати, значить, ми просто приречені весь час перемагати, значить, ми далі будемо тільки перемагати", - сказав він.

На думку Дикого, "наразі ми платимо саме за це". "За те, що ми просто профукали 2023 рік. Ми, в даному разі, конкретизуймо: ми - це український тил. Українська армія увесь 2023 рік дуже якісно робила свою роботу. Щобільше, українська армія зараз дуже якісно робить свою роботу. І, чесно кажучи, я б сказав, що армія зараз знову робить диво", - зауважив експерт.

Він пояснив, що весна-літо 2022 року - це було "зробити диво", далі треба було "просто зробити якісно свою роботу", а зараз - "знову робиться диво". "Бо при цій кількості людей, які у нас лишилися на фронті, тримати фронт - це диво. А їм це вдається. І, на жаль, це погано діє на нас, на тил", - сказав Дикий.

Так, вважає аналітик, стався "дуже поганий парадокс". "Наша армія настільки якісно почала робити свою роботу, що ми тут в тилу взяли і увірували, що у нас раптом звідкись взялася абсолютно професійна, всім оснащена, численна армія, якій треба просто не заважати", - зауважив він.

Важливі новини України про війну - сьогодні це варто прочитати

Як повідомляв УНІАН, раніше британське видання Financial Times з посиланням на українських та західних чиновників заявило, що Росія, ймовірно, таки планує масштабний наступ на Україну наприкінці весни або влітку.

Мета російських окупантів - захопити більше територій Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей. Видання також зауважило, що Київ стурбований перспективою можливого нападу Росії на Харків.

Вас також можуть зацікавити новини: