Фото metinvestholding.com

Компанія Метінвест на своїх підприємствах виробила вже понад 165 тисяч бронежилетів для українських бійців, і перейшла до виробництва бронещитів для техніки. Наступний крок – розроблення броні для кораблів. Про це у проєкті FAQ talks розповів генеральний директор компанії Юрій Риженков.

"На самому початку війни я мав телефонну розмову з нашим акціонером Рінатом Ахметовим і він був першим, хто повірив у перемогу України. Він сказав, що ми точно переможемо, але всі повинні працювати на цю перемогу. І ми почали допомагати, як і всі волонтери - везти обладнання, автомобілі. Ми передали до ЗСУ більше 400 автомобілів, майже 2000 тепловізорів, 1200 дронів. Тобто досить багато таких речей, яких ми передали, навіть бронетехніку ми передавали для ЗСУ", - пояснив він.   

Водночас, за його словами, металургійні підприємства почали налагоджувати виробництво засобів захисту, які були необхідні українським бійцям: наразі освоєно виробництво 24 нових продуктів. 

Відео дня

"За час війни ми освоїли 24 нових продукти на наших підприємствах, які так чи інакше пов'язані  з військовою темою. Ми поставили понад 150 000 бронежилетів для ЗСУ – тобто, кожен 10 військовий в ЗСУ одягнутий у бронежилет зі сталі Метінвесту. Я розмовляв з хлопцями на передовій, вони казали, що брали бронежилети, які постачалися з за кордону, діставали звідти керамічні плити, а замість них ставили метінвестівські. Тому що більше довіряли сталі нашій продукції. Це дуже приємно", - зізнався Риженков. 

Після розробки бронесталі для захисту бійців, компанія почала розробляти спеціальні "сталеві криївки" - укриття для бліндажів, здатні витримати артилерійський обстріл, а також броню для військової техніки. Але й на цьому спинятися у компанії не планують.  

"Зараз Метінвест виробляє спеціальні захисні споруди, які захищають техніку від "Ланцетів". Також робимо на техніку захисні броньовані обвіси, які потім можуть використовуватися машинами для розмінування чи просто для пересування на полі бою. А ще зараз ми пробуємо поставити нашу сталь на випробування, чи може вона використовуватися для бронювання кораблів та катерів", - розповів Риженков. 

Як відомо, у межах мілітарної ініціативи "Сталевий Фронт" Ахметова Метінвест спрямував на підтримку української армії вже понад 2 млрд грн. Компанія налагодила системне постачання на фронт обладнання, частину з якого закуповує за кордоном. Українське військо вже отримало 1 200 дронів, що робить Групу одним із найбільших приватних постачальників безпілотників в армію. Також компанія передала 1 700 тепловізорів, 411 автівок, зокрема й "швидких". Для заправлення техніки надано 1,2 млн літрів пального.