Старіков прокоментував ймовірність нової агресії РФ / фото REUTERS

Російські війська поблизу українського кордону сьогодні несуть потенційну небезпеку, а інформацією про плани вторгнення у РФ можуть володіти близько п'яти осіб.

Про це заявив військовий експерт Олег Старіков в ефірі телеканалу "Україна 24".

Коментуючи можливість перенесення нової агресії проти України через холодну погоду, про що раніше писала The New York Times, експерт сказав:

Відео дня

"Якщо є якісь плани, то цей план затверджується в Генштабі [Росії]. До нього допущені максимум 5 осіб. Але це план затверджується верховним головнокомандувачем-конкретно президентом Путіним. У даній ситуації я бачу найбільше саме інформаційну складову, ніж реальну. Так, є потенційна загроза для України. Тому що взаємини України і РФ важкі, складні і напружені.  Дана напруга може перерости в збройну складову або у військову складову, у ведення бойових дій, але це тільки потенційна загроза".

Читайте такожРосія перекидає нову військову техніку з Сибіру ближче до кордону з Україною - ЗМІ

За словами Старікова, з логістики противника можна визначити його можливу підготовку до наступу.

"Без логістики ніякі війни не відбуваються. Для того, щоб вести бойові дії один батальйон в день зажадає 60 тонн пального. Це цистерна. Це один батальйон. Наприклад, у нас на сході країни нам необхідно в тиждень 3200 тонн... Тому воно видно, коли підходить такого виду тилове забезпечення. Тому зараз це більше інформаційна складова, ніж реальна", - пояснив він.

Загроза нового нападу Росії

З листопада 2021 року міжнародне співтовариство стурбоване тривожними переміщеннями російських військ уздовж кордону України, що схоже на підготовку до повномасштабного наступу на країну.

За оцінками західних розвідданих, Путін може залучити до нападу на Україну 100 тисяч військових, а саме вторгнення може відбутися вже взимку 2022 року.

У зв'язку з ризиком ескалації в російсько-українському прикордонні президент США Джо Байден неодноразово спілкувався з російським главою Володимиром Путіним, однак це не допомогло зменшенню градусу напруги.

На тлі загрози чергового нападу Путін висунув вимоги щодо невступу України в НАТО, які Кремль назвав "гарантіями безпеки". Росія стверджує, що війська Альянсу в Східній Європі нібито загрожують її нацбезпеці.