Росіяни не підірвуть Запорізьку АЕС, впевнений Коваленко / фото УНІАН, Анатолій Мудрик

Росія не підірве Запорізьку атомну електростанцію, тому що цей вибух просто знищить її найбільш боєздатні війська.

Таку думку висловив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко в ефірі 24 каналу.

"Чому я впевнений, що вони не підірвуть Запорізьку АЕС? Тому що сьогодні в Херсонській та Запорізькій областях сконцентровані найбільш боєздатні російські підрозділи, – зазначив він. – Взагалі, там зараз сконцентрована велика кількість останніх найбільш боєздатних підрозділів батальйонних тактичних груп російської армії. Якщо вони підірвуть Запорізьку АЕС, що це буде?".

Якщо ж вони підуть на такий крок, то проти Росії почнуть використовувати зовсім інші важелі впливу, вважає експерт:

"НАТО скоро вже буде біля Москви. Я не виключаю, що Росію будуть зовсім іншими шляхами вгамовувати, а не тільки санкціями".

Нагадаємо, дії російських окупантів на ЗАЕС можуть розвиватися за двома сценаріями, кожен з яких є вкрай небезпечним, розповів інженер станції:

"Найбільш ймовірний сценарій на ЗАЕС – це знищення всіх ліній подачі напруги від ЗАЕС. Якщо станція не може видати потужність – вона зупиняється. Але ми не можемо просто вимкнути станцію. Потрібно дуже багато енергії, щоб живити насоси для охолодження реактора".

Обстріли Запорізької АЕС та Енергодара

В останні дні російські загарбники обстріляли Запорізьку АЕС і житлові квартали Енергодара.

Окупанти зробили на ЗАЕС військовий склад і ховають важку артилерію між атомними блоками. Російська сторона заявила, що станція замінована і може бути підірвана.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі заявив, що обстріл Запорізької АЕС підвищує ризик ядерної катастрофи. Він закликав усі сторони конфлікту проявляти максимальну стриманість поблизу ядерного майданчика.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав надати Міжнародному агентству з атомної енергії доступ до Запорізької АЕС "для забезпечення технічної підтримки ядерної безпеки".

На думку експертів, поки в Міжнародному агентстві з ядерної енергетики (МАГАТЕ) домінують росіяни, очікувати нормалізації ситуації на захопленій Запорізькій АЕС неможливо.