САУ PzH 2000 / Фото-Bundeswehr

Збройні Сили України до першої партії САУ PzH 2000 від Німеччини та Нідерландів отримали не тільки звичайні снаряди, але і справжню "екзотику" - боєприпаси з самонаведенням SMArt.

Ці високоточні снаряди призначені для знищення бронетехніки противника і, відверто, є справжнім витвором збройової конструкторської думки. До того ж відносять до нового типу боєприпасів для ствольної артилерії, у самій армії Німеччини ці боєприпаси з’явились лише у 2000 році.

Як працюють снаряди з самонаведенням SMArt

Перше документальне підтвердження використання снарядів SMArt виклав Генеральний штаб ЗСУ, який продемонстрував знищення таким боєприпасом зенітного ракетно-гарматного комплексу "Панцир-С1".

Згодом його використання підтвердили й самі артилеристи, які працюють на САУ PzH 2000. Інтерв’ю з ними оприлюднило вже Командування Сухопутних військ ЗСУ. 

"До PzH 2000 нам дали високоточні боєприпаси SMArt, якими можна прямим влучанням уражати, наприклад, танк", - говорить один з бійців.   

У кожному снаряді SMArt містяться два суб-боєприпаси, які відокремлюються від боєприпасу-носія у районі цілі. Кожен з них оснащений головкою самонаведення та на парашуті повільно спускається вниз, оглядаючи поверхню у пошуку бронетехніки головкою самонаведення. Для пошуку цілі використовується комбінована радіолокаційна та інфрачервона головка. Поєднання цих сенсорів дозволяє використовувати снаряд за будь-яких погодних умов та у будь-який час доби, а також не зважати на заходи маскування ворога.

Як тільки ціль захоплено - суб-боєприпас вибухає у повітрі, відстрілюючи так зване "ударне ядро". Фактично це розігнаний на швидкість понад 5000 м/с (18 000 км/год) елемент який може пробити понад 100 мм броні на відстані у декілька сотень метрів. Враховуючи те, що він б’є зверху, то цього достатньо для знищення не тільки легкої бронетехніки, але і танків противника.

Через те, що снаряд-носій має "розкритися" над ціллю, як і певні обмеження щодо максимального перевантаження під час пострілу, максимальна дальність стрільби SMArt складає близько 30 км. Це на 10-15 км менше за дальність стрільби звичайними та активно-реактивними снарядами.

Снаряди BONUS для CAESAR

Звісно, SMArt це не єдині артилерійські снаряди з такими суб-боєприпасами, які є у країнах НАТО. Зокрема французька компанія Nexter спільно зі шведською Bofors розробили аналогічний за можливостями 155-мм снаряд BONUS. Він також був прийнятий на озброєння французькою армією у 2000 році.

BONUS, який також несе два окремих суб-боєприпаси, може використовуватись для стрільби з САУ CAESAR, яка також є на озброєнні Збройних Сил України.

Від німецького SMArt його відрізняють деякі деталі. Зокрема дальність стрільби більша і становить близько 35 км, замість парашутів використані гальмівні крила, а головка самонаведення лише інфрачервона. В пам’ять суб-боєприпасу закладені "образи" цілей для підвищення точності наведення та селекції.     

Таким чином боєприпаси SMArt та BONUS працюють за принципом вистрілів та забув, гарантуючи знищення цілей з першого пострілу. Водночас армія США пішла по іншому шляху, віддавши пріоритет високоточному снаряду M982 Excalibur із наведенням за супутниковою навігацією.

Але у снарядів SMArt та BONUS є важлива особливість - вони можуть знищувати навіть рухомих цілі. Для того, щоб дати Excalibur такі властивості з 2014 року велась розробка його модернізованої версії з додатковою системою наведення за відбитим лазерним променем, водночас вона потребує підсвітку цілі з дрона або наземного пункту наведення.

Вас також можуть зацікавити: