Ілюстрація REUTERS

З 5 червня на окупованій частині Донбасу тривають протести гірників багатьох шахт. Щоб не допустити поширення інформації про страйк, бойовики блокують мобільний зв’язок і роботу соціальних мереж.

Про це йдеться у звіті міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Зазначається, що страйк 5 червня розпочали працівники шахти «Комсомольська» в Антрациті. Понад 120 гірників відмовилися підніматися на поверхню доти, доки їм не погасять борги по зарплаті за останні три місяці.

Відео дня

Читайте такожРосія систематично поставляє до ОРДЛО військових, озброєння й техніку - українська сторона СЦКК

«Ситуація ускладнена тим, що російська окупаційна «влада» на ТОТ ДЛО проводить «реорганізацію» вугільних підприємств, яка призводить до скорочення робочих місць. При цьому після «реорганізації» борги по зарплатах намагаються формально залишити на старих юридичних особах, позбавляючи шахтарів зароблених грошей», – пояснили у міністерстві.

Бойовики спробували ізолювати мітингувальників та оголосили 7 червня «карантин» у районі, заблокувавши під’їзди до страйкуючої шахти.

Було зафіксовано спроби заблокувати у зазначеному районі роботу соціальних мереж і мобільного зв’язку. А проте інформація про страйк поширилася.

Далі страйк підтримали працівники шахти «Білоріченська». Щоб не допустити розвиток подій, адміністрація ввела штрафи за запізнення на роботу, а потенційним учасникам акції протесту пригрозили скоротити зарплату.

Одночасно з шахтарями через борги по зарплаті оголосили страйк працівники двох цехів Алчевського металургійного комбінату. Особи, які наразі контролюють АМК, були змушені піти на поступки для зниження протестних настроїв.

«Є всі підстави вважати, що спровокована діями Росії ситуація в економіці ТОТ ДЛО буде погіршуватися і спричинить нові виступи», – пояснюють у міністерстві.

При цьому сотня шахтарів «Комсомольської» досі залишаються під землею, цей факт ЗМІ бойовиків ігнорують.

За наявною інформацією міністерства, кількох активних прихильників страйкарів було викрадено підконтрольними Росії бойовиками.