Психолог Луньов пояснив, чи можна сказати зараз, що українці - "зла нація" / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

Чи справедливо казати зараз, що українці - "зла нація", з огляду на той рівень агресії та конфліктів у суспільстві, до яких людей підштовхнула війна? 

Академік НАН України, доцент кафедри загальної та медичної психології київського університету Богомольця Віталій Луньов каже, що нація має загалом дозволити собі вищий рівень агресії, щоб вижити.

"Усіх нас неминуче війна зробила більш агресивними. Для того, щоби зараз виживати, треба дозволити собі вищий рівень агресії загалом", - заявив він РБК-Україна

Відео дня

За словами психолога, вторгнення окупантів поставило українців в інші контексти та кризові ситуації, в яких все "погане" починає вилазити. Коли у тривалій війні немає очікуваної результативності, у суспільстві починає працювати теза справедливості, пояснив Луньов.

"Так завжди. Коли трапляється засуха і звірятка йдуть до водопою, вони починають інакше ставитися одне до одного, якщо води стає мало", - провів паралель академік. 

Водночас він акцентував на важливому психологічному моменті: українці як єдине суспільство живуть різними дискурсами. Для одних вибух на Каховський ГЕС - велике горе, тоді як інші вбачають у цьому шанс побачити раніше не виявлені могили козаків. 

Фахівець каже, що до останньої категорії слід проявити терпимість - не звинувачувати один одного у різних поглядах на однакові речі. 

"Ці люди не замислюються, що хтось загинув чи втратив житло. Але ми не можемо їх звинувачувати, тому що вони живуть в іншому дискурсі", - пояснив Луньов.

Чи нормально боятися повістки до армії

Психолог також коментував, чи нормально відчувати страх перед мобілізацією та повісткою до армії. За словами Луньова, в Україн у кожного є такий собі "кум", який десь там: в ОП, міністерстві, на фронті тощо дізнається "страшне" та розповідає про це історії. І ці історії часто відрізняються в того, про що офіційно каже держава.

Таким чином українці втрачають довіру й у ситуації, коли нічого не ясно, ще більше лякаються, пояснив Луньов. Хоча мобілізація, сама собою як явище, не є добровільною ідеєю, тож відчувати страх - нормальна реакція.

Вас також можуть зацікавити новини: