В ООН запитують 5,6 мільярда доларів на допомогу українським біженцям за кордоном / фото УНІАН

Агентства ООН шукають 5,6 мільярда доларів, щоб допомогти українцям, які змушені були тікати за кордон через повномасштабну війну.

Ця сума включає 3,9 мільярда доларів для Управління з координації гуманітарних питань і 1,7 мільярда доларів Агентству у справах біженців УВКБ ООН, йдеться у спільному прес-релізі, який передали УНІАН в УКГС ООН.

За планом гуманітарного реагування для України, що об’єднує понад 650 партнерів (здебільшого українських організацій), щоб забезпечити 11,1 мільйона людей харчовими продуктами, медичною, грошовою та іншою життєво необхідною підтримкою, потрібно 3,9 млрд доларів.

Відео дня

Крім того, для плану реагування для допомоги біженцям з України потрібно залучити 1,7 млрд доларів. Цього року цей план охоплює 10 країн, що прийняли біженців - Болгарію, Естонію, Латвію, Литву, Молдову, Польщу, Румунію, Словаччину, Угорщину і Чеську Республіку, а також близько 250 партнерів. Завдяки цим коштам буде надано допомогу 4,2 мільйону українських біженців та громадам у країнах, що їх приймають.

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді зазначив, що в минулому році фінансування було відносно хорошим (покрито близько 70% потреб), повідомляє AP. Гранді також наголосив, що в запиті про 5,6 мільярдів доларів, який став одним з найбільших призначених для допомоги одній країні, не йдеться про Росію, яка стверджує, що прийняла 2,8 мільйона українців, багато з яких насправді були депортовані. За його словами, Росія отримує кошти для допомоги цим людям "з інших джерел". Водночас він зауважив, що якщо буде потрібно, в ООН готові обговорити допомогу українцям в Росії.

В ООН стверджують, що за минулий рік допомогли майже 16 мільйонам людей в Україні, в тому числі, на окупованих територіях. Більш як третина з них отримала грошову допомогу. А зараз внаслідок надзвичайних руйнувань та спустошень близько 40% населення України потребують гуманітарної допомоги та захисту. Через війну багато людей були змушені виїхати з України, що спричинило гуманітарну кризу такого масштабу, якої в Європі не спостерігалось протягом десятиліть.

Допомога переселенцям в Україні 

Український уряд виплачує переселенцям, які залишили місця активних бойових дій, щомісяця по 2-3 тисячі гривень. При цьому вони можуть втратити щомісячні виплати, якщо перевірка встановить, що вони не знаходяться за місцем реєстрації. 

Крім цього, в Одеській області переселенці можуть отримати гроші та непродовольчі товари від ООН. А постраждалі від військових дій у Броварах, Бучі, Ірпені та інших населених пунктах Київської та Харківської областей можуть отримати по 6 тисяч 660 гривень. Допомогу надає американська благодійна організація HIAS.

Вас також можуть зацікавити новини: