Захоплені росіянами "вишки Бойка" / фото chernomorneftegaz.com

Ударом по "вишках Бойка" в Чорному морі ЗСУ могли перевіряти, куди зможуть дістати західні ракети, або ж провокувати окупантів на наближення до берега.

Таку думку висловив ізраїльський журналіст Сергій Ауслендер, передає "Апостроф".

"У мене два пояснення, при чому одне не виключає другого. Перше - це те, що українське командування, українські Збройні сили пробують, куди вони можуть дотягнутися західною зброєю, яка починає надходити. Я не знаю, чим завдали удару по цих вишках. Це цілком могла бути й ракета Harpoon, тому що мета знаходиться в морі. Це могла бути якась оперативно-тактична ракета з цих комплексів HIMARS або MLRS, які зараз теж отримують по ленд-лізу, і Німеччина збиралася кілька установок передати", - пояснив Ауслендер.

Відео дня

ЗСУ, за словами експерта, вибрали хорошу мету - вона не могла протидіяти удару.

"Це не бойовий корабель, який може маневрувати, створювати перешкоди або відстрілюватися, намагатися збити цю ракету. Так що перше пояснення у мене таке: намагаються зрозуміти, куди можуть дотягнутися і яку мету можуть вразити. Тому що я не дуже розумію зі стратегічної точки зору, яка була цінність цих вишок, чим вони були такі цінні", - зазначив Ауслендер.

"Друге пояснення - це те, що українці таким чином намагалися спровокувати Чорноморський флот на те, щоб він вийшов для удару у відповідь і наблизився до берега на відстань, якої вистачає для ураження ракетами Harpoon. Ця версія теж в пресі фігурувала. Не знаю, яке з цих пояснень підходить, і знову ж кажу, що одне не виключає другого", - додав він.

Журналіст також підкреслив, що українські захисники вражають об'єкти, не пов'язані з цивільної інфраструктури, на відміну від російських окупантів.

"Ніякої невибіркової поразки подібно до того, що веде російська армія на українській території, не відбувається. Б'ють по стратегічних об'єктах", - пояснив Ауслендер.

Удар ЗСУ по "вишках Бойка"

Захисники України завдали удару по бурових установках присвоєного Росією "Чорноморнафтогазу", які ще називають"вишками Бойка". Тепер окупанти не зможуть видобувати газ в українському Чорному морі.

Влада Росії вже почала сипати погрозами Україні за удар по вкрадених бурових платформах.

Також пожежу на "вишках Бойка" в Чорному морі показали з космосу.