Фесенко зазначив, що Путін затягуватиме війну до виборів у США / фото ua.depositphotos.com

Україні дуже важливо звільнити тимчасово окуповані Росією території, але до "паузи" у війні ніхто не готовий. Наразі момент заморожування війни вигідно тільки Москві.

"Ми бачимо, що зараз, через відносну стабілізацію на фронті, ситуацію в США, у Путіна виникли ілюзії, що він не програє цю війну. Він свідомо затягує, як мінімум, до президентських виборів у США. Зараз і ми, і Росія не готові до домовленостей про припинення бойових дій, тому Путін закидає Заходу ідеї про можливість домовитися. На яких умовах? Росіян? Це буде неприйнятно і для нас, і для Заходу", - розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко в інтерв'ю УНІАН.

За його словами, якщо все ж такий сценарій матиме місце, то з посередниками проблем не буде.

Відео дня

"Ми і зараз бачимо конкуренцію в таборі таких посередників. Туреччина, Китай, Саудівська Аравія, Ватикан... Захід точно буде в переговорному процесі. Зараз є певна консолідація наших західних партнерів, є узгодження, координація дій, і вони розуміють, що нас не можна примушувати, підштовхувати до невигідного для нас миру", - зазначив експерт.

При цьому він вказав, що якщо в крісло президента сяде Дональд Трамп, то він зламає єдність західного світу.

"Поки Трамп хоче домовитися з Путіним, він може шантажувати Україну припиненням допомоги. Але може статися так, як було під час його президентства. Коли Путін буде ставити неприйнятні умови, в яких Трамп буде виглядати як сторона, що програла, його амбіції можуть зіграти в протилежну сторону – він не може виступати в ролі хлопчика за дорученнями у Путіна. Тому має бути якийсь компроміс, а не завершення війни на умовах Росії. Трамп не є тим сценарієм, де ми приречені на абсолютно невигідний для нас мир. Але прихід Трампа - це буде певне ослаблення наших переговорних позицій і позицій Заходу.  Для нас багато чого буде залежати від того, як буде розвиватися процес євроатлантичної та європейської інтеграції", - пояснив Фесенко.

Також він упевнений, що європейська інтеграція для України - це шанс, адже це може бути певна гарантія безпеки на майбутнє.

"А з НАТО складніше, тут ситуація дуже неоднозначна. Поки триває війна, шансів на членство не буде. Але питання про членство в НАТО, надання нам гарантій безпеки у вигляді договірних зобов'язань, у вигляді фінансово-економічної допомоги після завершення війни, підтримка оборонної промисловості - це може бути елементом Угоди про припинення бойових дій. Це стимул для нас, якщо ми погодимося на цю паузу. Важливо, щоб не було примусу, і ми отримали певні компенсації і певні гарантії саме під час домовленостей про припинення бойових дій. Але поки це чисто теоретичний сценарій. На сьогодні і на найближчі місяці прямих передумов для якихось переговорів немає", - підсумував експерт.

Замороження війни в Україні - чи можлива консервація

У США раніше звучали думки, що війна в Україні може стати замороженим конфлікт, і як приклад згадують Корею, яка раділа на дві частини і до цього дня війна не закінчена.

При цьому президент Володимир Зеленський заявив, що ніхто не піде на заморожування війни. Він вказав, що в майбутньому це призведе до нового витка війни.

Водночас у Росії наполягають саме на такому сценарії розвитку подій. Окупант Олександр Ходаковський визнав, що здобути перемогу над Україною військовим шляхом Росія не зможе.

Вас також можуть зацікавити новини: