Виходячи з останніх дій на фронтах, можна зробити певні висновки про те, як змінилася тактика рашистів в Україні через місяць після широкомасштабного вторгнення. Відсутність суттєвих успіхів з окупації обласних центрів, за винятком Херсона, змусила російську армію перейти до відверто терористичних методів ведення війни.

Слідом за Маріуполем, який вже повністю зруйнований і перетворюється на величезне кладовище (сотні тисяч людей як і раніше не можуть залишити блокадне місто і страждають від відсутності їжі, води, тепла, електрики і газу), подібний сценарій рашисти намагаються реалізувати вже в Чернігові. 23-го березня за допомогою авіації було знищено міст через Десну, яким завозилася гуманітарна допомога до міста, у якому також немає води, електроенергії, тепла і майже немає газу. Тобто, так само як і в Маріуполі, моритимуть людей голодом і не дозволятимуть евакуюватися.

Завдання - шантаж президента Володимира Зеленського і примус України до капітуляції.

Відео дня

Усі сили кинуті на взяття Маріуполя, щоб досягти завдання мінімум

На всіх фронтах рашистські війська вперлися в ешелоновану оборону ЗСУ і не мають ніяких істотних просувань углиб території нашої країни. Тому всі сили кинуті на взяття Маріуполя, щоб досягти завдання мінімум (і воно на даному етапі перетворюється вже на завдання максимум) - вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей і з'єднання окупованих територій з Кримом.

Крім цього, готується спроба оточити Київ і також влаштувати блокаду. Паралельно відбувається все більше обстрілів цивільних кварталів столиці з метою залякування населення та придушення волі до опору. Аналогічні дії рашисти здійснюють у Харкові, Миколаєві, Сумах…

Також завдається все більше ударів по цивільній інфраструктурі, продовольчих складах, запасах палива. Завдання - спровокувати штучний голод, зірвати посівну, здійснюючи, таким чином, тиск на ЄС та інших важливих геополітичних гравців, які турбуються через зростання продовольчих цін і залежні від поставок українського зерна, соняшникової олії і так далі.

Загроза нестачі продовольства в глобальних масштабах - новий шантаж, вже на глобальному рівні, оскільки торкнеться всього світового співтовариства.

Рашисти намагаються завдати максимальної шкоди Україні на майбутнє

І останнє. Розуміючи, що у війні на суші рашистам не перемогти ЗСУ і вони вже зав'язли по вуха, вони намагаються, за допомогою масованих бомбардувань і ракетних ударів, завдати максимальної шкоди Україні на майбутнє. Щоб вона надовго залишилася в руїнах і не змогла відновити свій не тільки військово-промисловий, але індустріальний та інфраструктурний потенціал…

Все, як у заключній сцені п'єси Островського "Безприданниця": "Так не діставайся ж ти нікому!". По суті, весь світ у 21 столітті спостерігає звичайний фашизм.

Максим Ялі, кандидат політичних наук, магістр зовнішньої політики, професор кафедри міжнародних відносин, інформації та регіональних студій Національного авіаційного університету, член-кореспондент Академії політичних наук України