Журналістки також мали змогу протестувати військову форму / скріншот

У Міноборони розробляють жіночу польову форму для військовослужбовиць. Тестування зразків військового однострою з урахуванням жіночої тілобудови досі офіційно не затверджені. Жінкам доводиться перешивати форму під себе.

Створити форму для вагітних, боді, що тримає тепло, та жіноче спіднє нині допомагають волонтери. Тільки у лавах ЗСУ на сьогодні служать понад 40 тисяч військовослужбовиць. Із них 5 тисяч українських жінок перебувають на передовій. Наскільки важливий зручний військовий одяг і як він допомагає вижити під час бойових дій, йдеться в сюжеті 1+1.

На військовому полігоні на Київщині встановили вішалку зі зразками жіночої форми. Там протестували польову форму у забарвленні піксель та мультикам. 

"У нас вже є широка лінійка, ми відшиваємо від найменших - XXS - до XXL. Ця форма пошита з урахуванням жіночої тілобудови: вужча талія, вужчі плечі, ширші стегна, вища посадка", - розповідає Євгенія Велика, керівниця виробничої частини соціальної ініціативи ArmWomenNow.

Серед зразків - жіноча термобілизна, літній та зимовий комплекти польової форми, серед яких військовий однострій для вагітних з розширеним кітелем та штанами без застібок на підколінній ямці, а також спідня білизна. 

Нині виробники соціальної ініціативи активно співпрацюють з оборонним відомством, щоб затвердити фінальні лекала на жіночу уніформу для полів. Тестові партії безкоштовно отримали майже 5 тисяч військовослужбовиць. На меті - забезпечити двома комплектами форми ще 8 тисяч жінок. Собівартість літнього комплекту - понад 2 тисячі гривень, зимова форма, звісно, дорожча. 

Скільки жінок служать у ЗСУ?

Загалом у Збройних силах України проходять службу понад 40 тисяч жінок, які перебувають на військових посадах, заявляв раніше командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв. За його словами, 8 тисяч жінок перебувають на офіцерських посадах, а понад 5 тисяч перебувають у районах, де ведуться активні бойові дії.

Вас також можуть зацікавити новини: